blog | werkgroep caraïbische letteren

SP Politiek café: ‘De slaaf vliegt weg’ – 151 jaar afschaffing van de slavernij

Op vrijdag 27 juni 2014 komen literatuurwetenschapper Lucia Nankoe en cultureel erfgoedonderzoeker Jules Rijssen naar het politiek café van SP Leiden. Ze zullen spreken over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en de beeldvorming hierover en in discussie gaan met het publiek.

Suriname aandeel

Het programma vindt plaats in SP-partijkantoor ‘de SPeer’, Marnixstraat 18 te Leiden, aanvang 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Toegang is gratis en iedere belangstellende is van harte welkom!
Op 1 juli 1863 schafte Nederland als een van de laatste westerse landen de slavernij af. In Suriname en in de Nederlandse Antillen werden ongeveer veertigduizend slaven vrij verklaard, al moesten ze het zware werk op de plantages nog tien jaar blijven doen…
Aan de vooravond van de 151e viering van de ontketening, staat SP Leiden stil bij onze slavernijgeschiedenis. De sprekers zullen onder meer ingaan op de vraag waarom het voor sommige nazaten van de Afrikaanse slaven een afgesloten hoofdstuk is en voor anderen nog levende geschiedenis. En voor de nazaten van de slavenhandelaars en slavenhouders?
Lucia Nankoe en Jules Rijssen zijn de samenstellers van de bundel De slaaf vliegt weg. Beeldvorming over slavernij in de kunsten. De kern van deze bundel vormen de tot essays bewerkte lezingen die werden gepresenteerd op het internationale symposium over de relatie tussen historische romans en de beeldvorming van de Nederlandse slavernijgeschiedenis.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter