blog | werkgroep caraïbische letteren

Sounds of us: herdenkingsjaar slavernijverleden in Theater De Vaillant, Den Haag

Festival Sounds of Us biedt een gevarieerd programma met cultuuruitingen waarvan de bronnen in West-Afrika liggen. We herdenken de slavernijgeschiedenis en vieren de vrijheid met muziek, ritmes, lezingen, verteltheater en een Keti Koti Tafel. Het festival in theater De Vaillant staat stil bij de invloed van het koloniaal- en slavernijverleden op het leven van nu. Hoe is de muziek en cultuur in Suriname en het Caribisch gebied beïnvloed door de West-Afrikaanse tradities? Wat is het verhaal hierachter? Hoe hebben die tradities zich verder ontwikkeld en hoe leven ze voort in Nederland?

Hieronder lees je het uitgebreide programma van zaterdag 11 november. Bekijk het programmaboekje in PDF hier.

13.00 deur open
13.30 start middagprogramma & Culturele markt 
18.00 uur buffet 
19.30 uur start avondprogramma 
21.30 uur einde

Host is Nathaly Mercera, voormalig vicevoorzitter van het Haags Antilliaans Arubaans Beraad en projectleider bij het emancipatiebureau Importante.

Culturele markt 
13.30-21.30 uur

Expositie Wandtapijten van Earl Olfers
Kunstenaar Earl Olfers laat zich inspireren door de Afrikaans- Surinaamse invloeden en de gevolgen van de slavernij.

WETI DOIVI – winti muziek 
13.30-14.00 uur
Door middel van winti muziek en kawina weet Weti Doivi de Surinaamse cultuur door te geven. De West-Afrikaanse wortels zijn overduidelijk hoorbaar in hun muziek met zang en opzwepende,  herhalende ritmes die menig mens in trance brengen.

Officiële opening
14.00 uur

MARIAN MARKELO – openingsritueel en lezing over winti
14.10-14.55 uur
Marian Markelo of Nana Efua is wintipriesteres, geeft een lezing over het ontstaan van winti, de bronnen in West-Afrika en de actuele betekenis.

WINSTON SCHOLSBERG – vertelvoorstelling Anansi 
15.00-15.45 uur
Winston Scholsberg is een verhalenverteller in hart en nieren. Hij neemt je mee op een reis vol avontuur en wijsheid waarin de spin Anansi centraal staat. De in Suriname geboren Winston Scholsberg is een van de bekendste vertellers van deze ‘anansitori’ in Nederland. Hij heeft al meer dan 10.000 voorstellingen gespeeld.

Pauze
15.45-16.15 uur – met muziek uit de Antillen van Tipiko Den Haag 
Tipiko Den Haag staat voor muziek uit de rijke Curaçaose en Caribische muziektradities. Na ruim 12 jaar optredens en onderzoek is de groep niet meer weg te denken uit het Haagse culturele leven. Ze laten horen hoe uit Afrikaanse, Westerse en andere invloeden nieuwe muziekstromingen voort zijn gekomen met een verrassende eigenheid. 

Ponda O’Bryan – Workshop West-Afrikaanse ritmes 
16.15-17.15 uur
In deze workshop voert Ponda O’Bryan je mee naar de oorsprong van de Afro-Surinaamse muziek in West-Afrika. Hij leert je de West-Afrikaanse ritmes op djembé en andere instrumenten en vertelt over de gelijkenissen met Surinaamse muziek. De workshop is toegankelijk voor alle niveaus.

Vrouwenorganisatie AFIMO – Koto show 
16.30 – 17.30 uur
AFIMO is een Surinaamse vrouwenorganisatie die openstaat voor mensen van verschillende culturen, talen en tradities. De vrouwen van AFIMO hebben een uitgebreide collectie traditionele Afro-Surinaamse kleding en vertellen een mooi verhaal over de Afrikaanse invloeden, de geschiedenis en de taal van deze mode.

PONDA O’BRYAN – Presentatie West-Afrikaanse ritmes
17.30 – 18.00 uur
Met de workshopdeelnemers geeft Ponda O’Bryan een presentatie West-Afrikaanse ritmes en laat hij voorbeelden horen van de connectie met Afro-Surinaamse muziek.

BUFFET met live muziek van TIPIKO DEN HAAG
18.00-19.30 uur

11 JAAR DUTCH CARIBBEAN BOOKCLUB –  feestelijke presentatie Caribische literatuur & muziek 

19.30-21.00 uur
Dutch Caribbean Book Club biedt een gevarieerd programma met een lezing van Walter Palm over zijn nieuwste boek De vele gezichten van mijn pen. Literaire Memoires, een interview met schrijfster Annette E. Baylé en een optreden van dichter Noël Pinedo. Tipiko Den Haag speelt Afro-Caribische muziek waaronder tambú (Curaçaose blues). Presentator is Gloriaka Maal. De Dutch Caribbean Bookclub is een initiatief van Magda Lacroes-Felisita.

Kaartverkoop
Dagkaarten €10, OP €5.
Voor mensen met een kleine beurs: gratis.
Combikaarten voor 11 & 12 november: €15, OP €7,50
Dagkaarten zijn te koop via de rode knop rechts in het scherm. Onze kassa is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur. 
Combikaarten zijn verkrijgbaar via onderstaande links: klik hier voor combi, klik hier voor Ooievaarpas.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter