blog | werkgroep caraïbische letteren

Sophie Redmond lezing Marian Duff

door Nenita la Rose

Afgelopen zondag [26 maart 2023] was ik aanwezig bij de 10e editie van de Dr. Sophie Redmond lezing, gehouden in het pand van Ons Suriname op de Zeeburgerdijk. Een bijzondere middag met een gepassioneerde keynote speaker, Marian Duff!

De eerste zwarte vrouw in Nederland met een eigen museum voor moderne kunst: Museum Oscam (Open Space Contemporary Art Museum) gevestigd in Amsterdam Zuidoost. Wat begon als een geïmproviseerde pop-up in een leegstaand winkelpand bij de viering van 50 jaar Bijlmermeer vijf jaar geleden, is nu een vaste waarde geworden in de Amsterdamse culturele scene. Museum Oscam biedt jongeren van kleur een plek en een opleidingstraject in de kunst. Haar samenwerking met grote modemerken stimuleert uitwisseling van kennis.

Marians doel is dat ook jongeren van kleur zichzelf terug kunnen zien in de kunstwereld. “Want kunst is er voor iedereen” stelt zij. Een inspirerende vrouw met een missie, en intussen zelf een rolmodel voor anderen. Door haar inzet werd voor het eerst een echte Rembrandt in de Bijlmermeer tentoongesteld. Zij aan zij met eigentijds werk van Emmanuel Ohene Boafo (winner Louis d’Or 2021).

In het kader van Internationale Vrouwendag wordt al 10 jaar in Amsterdam de Dokter Sophie Redmondlezing georganiseerd. Sophie Redmond was de eerste zwarte vrouwelijke arts in Suriname. De lezing is ter ere van haar inspanningen voor verbetering van vrouwenrechten en kansen in de voormalige kolonie Suriname. Prominente Surinaamse vrouwen in Nederland hebben het afgelopen decennium op hun vakgebied en in het kader van de rechten van vrouwen hun licht al op dit podium laten schijnen.


Marian Duff

door Kenny Zschüschen

Haar moeder gaf haar het vertrouwen, dat haar verhaal er altijd toe deed. Vanuit die kracht en zelfverzekerdheid werd deze PowerLady wie ze vandaag de dag is geworden. Ik heb het over niemand minder dan Marian Duff, de eerste zwarte vrouw in Nederland met een eigen museum voor moderne kunst.Marian haar roots liggen in Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Tot haar derde heeft ze in Suriname gewoond en is daarna naar Nederland gekomen en vestigde zich met haar moeder in Schalkwijk te Haarlem. Inmiddels is Marian al jaren woonachtig in Amsterdam. Ze komt nu dagelijks thuis in een leuk huisje met een grote tuin in Diemen.

Marian is altijd een ontzettend harde werker geweest en heeft daarom veel verschillende dingen gedaan. Haar eerste baantjes waren als serveerster, eerst bij de bowlingbaan in Haarlem-Noord en daarna bij twee strandtenten in Zandvoort en Bloemendaal. Ze vond het leuk om daar mensen te ontmoeten. Het was wel hard werken maar ze kon daar goed netwerken. Opgeleid als journalist heeft Marian later voor verschillende organisaties gewerkt. Zo zocht ze een stageplaats bij Playboy omdat ze wilde weten hoe het was om als zwarte vrouw te werken in een witte mannenwereld. Voor de krant Het Parool heeft ze jarenlang geschreven en kreeg daar de volledig vrijheid om te schrijven over zaken die zij belangrijk achtte.

Ondernemerschap heeft altijd gekriebeld bij Marian en dat ligt haar bijzonder goed. Nadat ze bij de Amsterdam Fashion Week als journalist had rondgelopen en had gezien hoe wit die wereld was besloot ze om daar eigenhandig verandering in aan te brengen. Ze heeft toen MAFB (Music and Fashion Battle) mede-opgericht. Dit groeide uit tot een succesvolle showcase-wedstrijd en een programma waar modeontwerpsters, haarstylisten, make-up artiesten en modellen uit Stadsdeel Amsterdam Zuidoost zichzelf konden presenteren en leren met en van elkaar. MAFB werd als podium niet alleen nationaal bekend maar ook internationaal in bijvoorbeeld Suriname en Frans-Guyana. Hedendaagse grote merken zoals Daily Paper en Filling Pieces hebben via de MAFB One Day Shop hun eerste ontwerpen tentoongesteld. Toen MAFB vanuit verschillende musea begon te werken is Marian later als autodidact kunstcurator die wereld ingerold. Zo heeft ze verschillende kustprogramma’s gemaakt voor o.a. het Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht en Tropenmuseum.

Marian is vastberaden om plekken in de kunstwereld te creëren waar ook zwarte young professionals terecht kunnen. In 2018 heeft ze in het kader van het 50 jarige bestaan van de Bijlmer het Open Space Contemporary Art Museum OSCAM midden in het hart van stadsdeel Zuidoost opgericht. Ze werd hiermee de eerste zwarte vrouw met een museum voor moderne kunst in Nederland! De exposities die ze in OSCAM organiseert zoals die van The Black Archives, waarin ze hun Zwarte Manifest vertaalde naar kunst zijn altijd vrij toegankelijk geweest. Marian is van mening dat een ieder die dat wil naar binnen moet kunnen in het museum. Zo ook bewoners die minder te besteden hebben. Men betaalt wat ze kunnen missen (Pay as you like). OSCAM was eigenlijk bedoelt als pop-up museum maar is inmiddels niet meer weg te denken. Het streven is om een vaste locatie voor dit museum te bemachtigen in Amsterdam Zuidoost. Marian is naast oprichter en directeur van OSCAM ook nog in verschillende rollen betrokken bij o.a. het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, City Collective Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Bonnefantenmuseum, Fashion for Good Museum en het Amsterdamse 4 en 5 mei comité.

Marian Duff ken ik al jaren als een krachtige vrouw, een doorzetter die geen blad voor de mond neemt. Zomaar ‘Nee’ accepteren ligt niet in haar aard. Hierdoor weet ze moeilijke gesprekken aan te snijden en deuren te openen die niet vanzelfsprekend zijn. Ze legt de lat hoog voor zichzelf en anderen waarmee ze werkt. Hierdoor gaat ze zeer professioneel te werk en levert ze producten van hoge kwaliteit. Haar werk doet ze met een groot hart en liefde voor de mens. Voor de bewoners van Zuidoost heb ik haar van dichtbij maatschappelijke in actie gezien. Marian was namelijk ook projectleider van het project POZO (Participatie en Opbouwwerk Zuidoost) waar ze met drie andere collega’s verantwoordelijk was voor het o.a. ondersteunen van hulpvragen en initiatieven van bewoners in stadsdeel Zuidoost. We hebben toen met vertrouwen en prettig samengewerkt. Toen je daar bent gestopt ben ik nog bij je afscheid in het CBK Zuidoost geweest. Je bent oprecht een rolmodel voor velen, niet alleen lokaal maar ook internationaal. Ik wil je bedanken voor wie je bent en alles wat je doet voor mensen, in het bijzonder de bewoners van stadsdeel Zuidoost. Je hebt voor velen deuren geopend en informatie, kennis en kunde beschikbaar gesteld binnen het sociaal domein maar ook in de fashion en art industrie. Hierdoor hebben zij verdere stappen kunnen maken in hun leven en carrière. Ik ben blij dat ik je heb leren kennen en we elkaar nog af en toe tegenkomen. Ik ben ontzettend trots op je en kijk uit naar al je toekomstige achievements want ze zijn fantastisch, dat moeten we massaal blijven erkennen!Ik hoop dat de mensen die jou ook kennen mij helpen hier jou verhaal te vertellen. Het is een verhaal dat we met elkaar moeten omarmen en zo breed mogelijk moeten delen.

[Overgenomen van Facebook, Simion Blom, 23 april 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter