blog | werkgroep caraïbische letteren

Sombra di Koló

Sombra di Koló (The Shadow of Color) brengt ons in de wereld van dertig eilandbewoners van het Caribische eiland Curaçao, en laat zien welke invloed ras en huidskleur hebben op hun dagelijks leven.

 

Sombra di kolo

Cultureel antropologe Angela Roe krijgt van haar Curaçaose tante te horen dat ze geen partner met donkere huidskleur mag meenemen naar huis. Geraakt en verwonderd besluit ze de onderliggende motieven te onderzoeken: hoe komt het dat Curaçao al eeuwenlang kampt met een kleur-hiërarchie? En: waarom rust er op het eiland al even lang een taboe op het onderwerp?

Haar zoektocht voert haar over het hele eiland heen, van een klein dorpje op het platteland tot aan Spaanse Water, de rijkste wijk van Curaçao. Ze spreekt met eilandbewoners uit alle lagen van de bevolking over afkomst, klasse, familieverhoudingen en de diverse samenleving van het Caribische eiland.

De trots en vreugde over deze kleurrijke samenleving wordt afgewisseld met oprechte schaamte en frustraties die als gevolg van raciale ongelijkheid nog steeds pijnlijk aanwezig zijn.

Na de film vindt er een nagesprek plaats met antropologe en regisseur van de film Angela Roe onder leiding van Kunta Rincho.

Datum: donderdag 3 september 2015, aanvang 20.00 uur
Locatie: Bijlmerparktheater Amsterdam
Toegang: 7,50 euro

on 31.08.2015 at 21:12
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter