blog | werkgroep caraïbische letteren

Solo-expositie van Paul Chang: Inspired by Nature

Na vijf jaren exposeert kunstenaar Paul Chang weer in Suriname. In het land waar hij geboren en getogen is, maar niet meer woont, had hij graag al veel eerder weer geëxposeerd maar door een samenloop van omstandigheden doet die gelegenheid zich nu pas weer voor. Geheel verstoken van de kunst van Paul Chang is het Surinaamse publiek de afgelopen jaren gelukkig niet geweest. Zijn werk wordt in Suriname vertegenwoordigd door Readytex Art Gallery en is zodoende regelmatig te zien in het dagelijkse assortiment in de gallery, in enkele speciale minifeatures en natuurlijk ook elk jaar op de Nationale Kunstbeurs.

Vanuit zijn huis, tevens atelier in Fort Lauderdale Florida, houdt Chang zich voltijds bezig met zijn kunst. Hij kiest al jarenlang bewust voor thema’s gecentreerd rond de natuur. De natuur in Suriname, in Florida en overal waar hij die ook tegenkomt biedt hem een constante bron van inspiratie. Hij kiest elementen zoals bloemen, planten en bomen, maar ook paarden en andere objecten uit de natuur en combineert die afwisselend wel of niet, met abstracte vormen in de composities op het doek. Geen realistische portretteringen van echte natuurscènes, maar opvallende kleurrijke en vrolijke weergaven vanuit zijn eigen verbeelding en in zijn eigen aparte stijl. Net als het de natuur eigen is, variëren de kleuren in zijn werk van warm tot sprekend en helder. Warme crème, bruine, rode en oranje tinten worden gecombineerd met helder blauw, geel en krachtige zwarte elementen die er samen voor zorgen dat het oog onherroepelijk tot het werk aangetrokken blijft. De kleurcontrasten zijn soms heftig, maar het geheel is onherroepelijk harmonisch. Net als bij een ervaring in de ware natuur, is ook in de schilderijen de gewaarwording er één waar schoonheid doet boeien, de rustgevende sfeer tot ontzag en stilte roert, terwijl de contrasten zorgen voor verassing en genot. Volgens Paul Chang is dit voor het eerst dat hij in Suriname exposeert met een collectie waarin, naar zijn gevoel, het werk zo consequent is. In de afgelopen tijd en in het bijzonder in deze collectie zegt de kunstenaar zijn stijl veel verder naar tevredenheid ontwikkeld te hebben. In de collectie heeft in het ene werk abstractie meer de overhand, in de andere juist figuratie, maar vaak is het een combinatie van die twee en altijd schildert Chang in zijn karakteristieke stijl.

De collectie in Inspired by Nature bestaat uitsluitend uit schilderijen in acryl op doek. De bontgekleurde acrylverf is rijkelijk op het doek aangebracht en het resultaat is een intens verzadigde en gelaagde structuur. Die structuur ontstaat doordat Chang elk werkstuk uiterst kritisch, laag na laag opbouwt, totdat de rijpheid van kleur zowel als compositie zijn volledige goedkeuring verdienen. Paul Chang is een toegewijd en ervaren kunstenaar van wie het werk te zien is in exposities en galeries in verschillende steden in de VS, in Nederland en meerdere landen wereldwijd.

Inspired by Nature is te bezoeken in De Hal aan de Grote Combéweg nummer 45 van donderdag 10 februari tot en met zaterdag 12 februari. De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 – 13:00 uur en 18:00 – 21:00 uur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter