blog | werkgroep caraïbische letteren

Socioloog Humphrey Lamur

door Robert Vuijsje
Onbedoeld ging socioloog Humphrey Lamur (85) zich verdiepen in het Surinaamse slavernijverleden. ‘Ik wilde weten: wat gebeurde er op die plantages?’

De foto hangt boven het bureau van Humphrey Lamur, op de werkkamer van zijn huis in Amstelveen, waar hij van zijn vrouw drie uur per dag mag werken. Die regel is ingesteld na Lamurs 80ste verjaardag. ‘Hoe kan ik nu stoppen als ik zolang heb gewerkt? Dat lukt me niet.’
Het is een foto van zijn overgrootmoeder waarop ze een wit gewaad draagt, een koto. ‘Ik was 12 jaar toen ze overleed. Ze werd geboren in 1856. Over de slavernij werd niet gesproken. Ik kan me één keer herinneren. Ze woonde in bij mijn opa, haar zoon. Mijn broers en ik speelden op het erf, ik was 6. Toen zei ze: deze kinderen kunnen alleen spelen, ik ben slaaf geweest.’ Lees verder in de Volkskrant, 19 augustus 2019

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter