blog | werkgroep caraïbische letteren

Sociale banden van de slavenbevolking

Welke sociale factoren zijn van invloed geweest op de ontwikkeling van slavengemeenschappen, en hoe is het proces in loop der tijd in verschillende zendingsgebieden verlopen? Daarover belegt het NinSee een bijeenkomst met drie wetenschappers.

N. Boldewijn, R. Dors en H.E. Lamur verrichten sinds 2004 onderzoek naar de Sociale banden van de slavenbevolking, met het EBG archief als belangrijkste bron. Het archief van de Evangelische Broedergemeente in Suriname behoort tot een van de archieven die vrijwel onontgonnen is. Het herbergt een schat aan informatie en het is een van de meest interessante bronnen over de slavenbevolking. Het onderzoek heeft tot nu toe geleid tot ca. 9 publicaties in de serie Hernhutter Archieven Suriname (HAS) waaronder 4 publicaties over het zendingsgebied Charlottenburg in het district Commewijne en een publicatie over het zendingsgebied Para. De inleiders zullen ingaan op hun onderzoek met betrekking tot het zendingsgebied Charlottenburg, Para en Paramaribo en belangrijke bevindingen over aspecten als, peetschappen, pleegouderschap, genealogieën, vaderschap, zwarte slaveneigenaren en vrije Afrikanen uit de doeken doen.

N.H.A. Boldewijn is jurist en verricht onderzoek naar het zendingswerk van de Evangelische Broedergemeente onder de slavenbevolking van Suriname. R. Dors is socioloog en als onderzoeker verbonden aan het NiNsee. H.E. Lamur is emeritus hoogleraar antropologie, Universiteit van Amsterdam, en leider van het archiefproject van de Evangelische Broedergemeente in Suriname.

Datum: vrijdag 25 juni 2010, 18.00-19.00 uur
Contact: Drs. Ruth Dors, r.dors@ninsee.nl
Of telefoon 020-568 2083
Adres: Linnaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam
Bij voorkeur reserveren‼

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter