blog | werkgroep caraïbische letteren

SLM-vliegramp 25 jaar geleden

Humberto Tan zat gisteravond even met tranen in zijn ogen in RTL Late Night. De presentator sprak met Maurice Lede over de SLM-vliegtuigramp op 7 juni 1989. Bij die crash kwamen 176 mensen om en Humberto kende een paar van die omgekomen passagiers, aldus bericht RTL Boulevard vandaag, woensdag 4 juni 2014.

Toen de video van de herdenkingsbijeenkomst was afgespeeld, schoot Humberto vol. ‘Ik had niet gedacht dat dit me nog zo zou raken’, zegt hij kort daarna.

Het is aanstaande zaterdag precies 25 jaar geleden dat de SLM-vliegtuigramp in Suriname plaatsvond. Een uitgelaten groep Nederlandse profvoetballers van Surinaamse afkomst maakte deel uit van de passagiers. Ze gingen als het Kleurrijk Elftal een aantal benefietwedstrijden spelen in Suriname.

Vlak voor Paramaribo ging het mis. Het vliegtuig daalde te vroeg, de vleugel raakte een boomtop en crashte. Al snel bleek de omvang van de ramp: 176 mensen vonden de dood en er waren maar 11 overlevenden.

 

wrakstukken

Maurice Lede (presentator van onder andere Het Klokhuis) verloor bij deze ramp zijn neef Andy Scharmin, talentvol profvoetballer, en twee tantes. Nooit eerder spreekt Maurice met zijn familie over de ramp en de gevolgen. Nu, 25 jaar later, maakt hij een persoonlijke documentaire, Wrakstukken, waarin hij het spoor van de tragische gebeurtenis volgt en voor het eerst met zijn familie terugkeert naar Suriname.

 

[uit Obsession, 6 juni 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter