Slavernij verbeeld
Tentoonstelling, boek & banierententoonstelling bij de herdenking van het Nederlands Slavernijverleden
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in Nederland de slavernij werd afgeschaft. Met de tentoonstelling Slavernij verbeeld sluit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan bij de officiële herdenking van het Nederlands slavernijverleden. ‘Slavernij verbeeld’ schetst een historisch beeld van het slavernijverleden in de wereld en in het bijzonder in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.
Cabaretier Jörgen Raymann en dochter Melody Raymann zijn als gastconservator aan de tentoonstelling verbonden. De tentoonstelling is van 16 juni t/m 22 september 2013 te zien bij Bijzondere Collecties van de UvA. In de tentoonstelling wordt de slavernij van de oudheid tot en met de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863 belicht. De nadruk ligt op de verbeelding van de slavernij in de achttiende en negentiende eeuw en de slavernij in de Nederlandse cultuur en Suriname. De geschiedenis van de Nederlandse slavernij wordt zichtbaar in kaarten en atlassen, boeken, boekillustraties en andere objecten van de Bijzondere Collecties van de UvA en particuliere verzamelaars. Slaven en plantagehouders komen ook zelf aan het woord in brieven en verhoren. Straatinterviews van cabaretier Jörgen Raymann verbinden het heden met het verleden.
Speciaal voor jongeren van 12 tot 18 jaar wordt door dochter Melody Raymann en de Bijzondere Collecties van de UvA een banierententoonstelling bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam gemaakt. De tentoonstelling vertelt jongeren op toegankelijke wijze het verhaal van de slavernij van de oudheid tot heden, met nadruk op de zeventiende en achttiende eeuw. Parallel hieraan zijn door Raymann foto’s van tien objecten uitgelicht en van commentaar voorzien, met daarbij boeken die jongeren kunnen lenen.
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Slavernij. Een geschiedenis van gastonderzoeker Dirk J. Tang. De publicatie wordt door Walburgpers uitgegeven.
Datum expositie: 16 juni t/m 22 september 2013
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam Open: di–vr 10–17 uur en za–zo 13–17 uur www.bijzonderecollecties.uva.nl