blog | werkgroep caraïbische letteren

Slavernij in internationaal vergelijkend perspectief: een verkenning

Op dinsdag 15 september 2015 organiseert het Netwerk Slavernijverleden Amsterdam: Wetenschappelijk Onderzoek en Erfgoed (VU-CLUE+) het symposium Slavernij in internationaal vergelijkend perspectief: een verkenning.

sub-saharan-slaves-4

 

 

De Nederlandse kennisvorming over slavernij kenmerkt zich door een opmerkelijke scheiding. De kennisvorming van de slavernij in ‘de Oost’ en ‘de West’ leiden een nagenoeg zelfstandig bestaan, alsof ze weinig met elkaar van doen hebben. In deze bijeenkomst wordt de slavernij in een vergelijkend perspectief verkend. Hoe verhouden verschillende vormen van slavernij en slavenhandel zich met elkaar? Wat is de meerwaarde van een breder perspectief op de slavernij en met welke uitdagingen gaat dit gepaard? Wat is de relatie tussen slavernij en cultureel burgerschap? Wat betekent een breder perspectief op het Nederlandse slavernijverleden voor ons begrip van verhoudingen in de Nederlandse samenleving?

Met bijdragen van Reggie Baay, Markus Balkenhol, Karwan Fatah-Black, Dienke Hondius, Nancy Jouwe (voorzitter) en Wayne Modest gaan we in op deze vragen.
We hopen op een brede en open discussie en kijken uit naar uw komst.

Locatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam.
Tijd: 16.00 inloop, aanvang 16.30 – 19.30 uur
Zaal: Hoofdgebouw, 15e verdieping, zaal HG-15-A-33
NB: De liften bevinden zich, na binnenkomst via de hoofdingang van het hoofdgebouw aan de Boelelaan, aan de linkerzijde, net voorbij de boekhandel.

Tijdens deze bijeenkomst zullen verschillende boeken over het onderwerp slavernij te koop zijn.
We hopen u op 15 september a.s. te mogen begroeten.

Namens de organisatie en het VU-CLUE+ Netwerk Slavernijverleden: Wetenschappelijk Onderzoek en Erfgoed (werkgroep slavernijstudies) en in samenwerking met NinSee, Dienke Hondius, Guno Jones, Maurice San A Jong en Nancy Jouwe

Graag vooraf aanmelden via e-mail: g.r.jones@vu.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter