blog | werkgroep caraïbische letteren

Slavernij. En de Groningers?

Museum aan de A publiceert podcastserie en bijbehorende fietsroutes

Vanaf dinsdag 24 januari [2023] te beluisteren: Slavernij. En de Groningers?. In deze gloednieuwe podcastserie van Museum aan de A gaat presentator Nathan de Vries – half Gronings, half Ghanees – op zoek naar sporen van het Nederlandse slavernijverleden in ‘zijn’ Groningen. Zijn zoektocht brengt hem bij borgen, kerken, musea en begraafplaatsen door de hele provincie.

Podcastopnames met Lieuwe Jongsma bij de Koepelkerk in Sappemeer

Daar spreekt Nathan met allerlei Groningers over het ‘andere’ verhaal achter die imposante schilderijen, eeuwenoude gedenkstenen en rijke landhuizen. Wat hebben die met slavernij te maken? Waarom zijn die verhalen nooit verteld? En hoe ga je als museum of andere erfgoedinstelling eigenlijk om met dat gedeelde slavernijverleden? De serie van 16 afleveringen is vanaf 24 januari gratis te beluisteren via Spotify of je favoriete podcastapp. De bijbehorende fietsroutes kun je downloaden op www.museumaandea.nl.

Fietsroutes
Nathan bezoekt in de podcast vijftien locaties in de provincie Groningen. Die locaties kun je ook zelf bezoeken, want bij deze podcast horen drie fietsroutes van 43 tot 68 km lang. In het noordwesten van de provincie, in het noordoosten en in de Groninger Veenkoloniën. Op iedere locatie die je tegenkomt kun je de bijbehorende aflevering luisteren. Onder meer het KinderBoekenHuis in Winsum, Menkemaborg in Uithuizen en de Koepelkerk in Sappemeer doen mee. Het fietsrouteboekje kun je gratis downloaden op www.museumaandea.nl Kno. Niet zo’n fietser? Dan kun je de podcast ook gewoon thuis beluisteren via je favoriete podcastkanaal.

Nathan bij het graf van Marten Douwes Teenstra in Ulrum

Slavernij. En de Groningers?
In 2022 deden ruim 50 deelnemers in stad en provincie Groningen mee aan de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Zij besteedden aandacht aan het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Museum aan de A presenteerde de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers?. Deze tentoonstelling is nu afgelopen, maar de podcast borduurt voort op dit thema.
De makers van de podcast zijn Groningers. Presentator Nathan de Vries is bekend van verschillende tv-programma’s en als maker van de podcast Niet zo Zwart-wit. De regie en montage is in handen van Marjolein Knol van Langkous Producties, bekend van de podcast Buiten de Muren waarmee ze genomineerd werd voor De Tegel. Sanne Meijer deed namens Museum aan de A redactiewerk. Daarbij werden ze bijgestaan door leden van de stuurgroep van Bitterzoet Erfgoed.  

De podcast is gemaakt in opdracht van Museum aan de A en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter