SLAA op Read My World: In gesprek met Astrid Roemer over DealersDochter
Ook dit jaar kom je SLAA tegen op Read My World Festival, en dit keer met een bijzondere leesclub! Samen met hét internationale literatuurfestival van Amsterdam organiseert de SLAA op zaterdag 14 september een gesprek met Astrid Roemer [aanwezigheid altijd onder voorbehoud] en het publiek over haar laatste roman DealersDochter.
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste roman van de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid Roemer verscheen. Neem mij terug Suriname (1974, later herschreven als Nergens Ergens) werd uitgegeven door de Surinaamse uitgeverij Pressag. Sindsdien zijn er van Roemers hand talrijke romans, dichtbundels, toneelstukken en autobiografische boeken verschenen. In Nederland ontving ze een groot aantal literaire prijzen. Haar oeuvre werd in 2016 bekroond met de P.C. Hooftprijs en in 2021 met de Prijs der Nederlandse Letteren. Haar nieuwste roman DealersDochter vertelt vijf verweven verhaallijnen over verschillende personages die allemaal voor grote keuzes in hun leven staan.
Charisa Chotoe gaat in gesprek met Astrid Roemer én het publiek over DealersDochter. Heb je de romanal gelezen? Of maak je van deze gelegenheid gebruik om dat nu te doen? Schuif dan aan, luister naar Astrid Roemer en bespreek al jouw prangende vragen over de roman met haar en met je medelezers. Uiteraard is het leuk als je het boek gelezen hebt, maar het hoeft niet!
Over DealersDochter:
Er is een Surinaamse moeder vermoord in een Nederlandse stad en het lijk is weggemaakt. Twee jonge vaders voelen zich betrokken vanwege hun relatie met drugs. In de mozaïekroman DealersDochter lezen we over het slachtoffer via de perspectieven van de mensen om haar heen. Vragen die daarbij centraal staan zijn: hoe geborgen ben je bij je eigen familie als dochter van een moordverdachte? Hoe kun je vergeten dat je een moeder hebt die is gedood in haar eigen huis terwijl je in de kinderwagen lag te slapen met je vader dichtbij? Is het mogelijk om buiten je geboorteland ergens ‘veilig thuis’ te zijn als je zwart bent en is levensgeluk breekbaar en te herstellen?
Astrid Roemer is romancier, dichter en toneelschrijver. Van haar hand verschenen meer dan 20 boeken. In 2016 ontving zij de P.C. Hooftprijs en in 2021 de Prijs der Nederlandse Letteren voor haar oeuvre. In 1979 publiceerde zij haar eerste bestseller Over de gekte van een vrouw een fragmentarische roman met een kritische blik op gender, seksualiteit en kolonialisme. Haar trilogie Onmogelijk moederland (1996-1998) is een ambitieuze vertelling over de moderne geschiedenis van Suriname. De Engelse vertaling van Over de gekte van een vrouw haalde in 2023 als eerste Nederlandse roman de shortlist van de National Book Awards. Haar meest recente roman is DealersDochter.
Charisa Chotoe (1993) is presentator, verslaggever en programmamaker. Zij maakte als onderzoeksjournalist programma’s voor KRO-NCRV, VPRO en doet verslag van de Canal Pride op NPO 1 voor AVROTROS. Op het moment is zij presentator voor Brainwash, een platform van Omroep Human. Ook modereert zij evenementen voor verschillende organisaties door heel Nederland. Haar werk kenmerkt zich door het belichten van de maatschappelijke onderlaag en de rol van identiteit in alledaagse onderwerpen.
Datum en tijd: zaterdag 14 september 2024, 14:30 uur
Festival Read My World
Tickets
Read My World en dit specifieke programma worden ondersteund door Literatuur Vlaanderen, Taalunie en het Nederlands Letterenfonds.