blog | werkgroep caraïbische letteren

Skin Deep #6 – Verzet

Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen. De eerste aflevering staat net als de BAM in het teken van antiracistisch verzet. We praten met de strijders van toen en nu – over idealen, methodes, organisatie, en aanpak. Om inzicht te krijgen in elkaars tijd en context: Welke strijd hebben verschillende generaties gevoerd? Welke uitdagingen liggen er nu? Hoe ging het gesprek tussen zwart en wit toen en nu? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe zal verzet er in de toekomst uit zien? En we vragen het publiek: wanneer kom jij in verzet? Dankzij The Black Archives brengen we oude beelden en verhalen waar nog niemand wat van weet.

 

Beeld: Atlantic Transformerz – New York – Mike (2010), Charl Landvreugd

Andrew Makkinga praat met Clarice Massa, Guilly Koster, Joana Lamptey en Tirsa With.

Guilly Koster is opiniemaker en werkte eerder bij de VPRO en Human. De laatste jaren is Koster vooral online actief via platformen als Facebook, YouTube en Instagram: ‘Daar voel ik me vrijer en voel ik niet de hete adem van deze of gene eindredacteur in mijn nek die mij komt vertellen wat ik wel of niet moet zeggen of doen’. Samen met de onlangs overleden Robert Sordam is hij initiatiefnemer van het NMP (New Media Platform) / HOPZ (Hardop Zwart!). Zijn beruchte en door anderen weer beroemde vlog FokJou trekt gemiddeld 350.000 kijkers.

Clarice M.D. Gargard is een Amerikaans-Liberiaans-Nederlandse journalist, columnist (NRC) en programmamaker. Zij heeft onder meer voor BNNVARA, AT5, Vogue en de Correspondent gewerkt. In 2019 vertegenwoordigt zij Nederland als (AV)VN- Vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Clarice houdt zich bezig met politiek en sociaal maatschappelijke thema’s rondom mensenrechten, emancipatie en gelijkheid.

Tirsa With is een spoken word-artiest en studeert cultuurwetenschappen. Ze is nieuwsgierig naar de betekenis van zelf-liefde voor haar als jonge, zwarte vrouw in deze maatschappij, maar vooral ook in haar eigen dagelijks leven. In haar zoektocht spoort ze ook anderen aan tot zelf-compassie, door het delen van haar eigen ervaringen met burn-out en depressie. Tirsa is de voormalig voorzitter van Radicaal, Politieke Jongeren BIJ1.

Joana Lamptey is een geboren Amsterdamse met Ghanese roots. Zij heeft een achtergrond in politicologie en interesseert zich daar vanuit vooral in Afrikaanse geschiedenis en politiek. In de afgelopen jaren heeft zij zich bezig gehouden met verschillende maatschappelijke projecten en organisaties. In de afgelopen jaren heeft zij zich bezig gehouden met verschillende maatschappelijke projecten en organisaties zoals de BKB Academie, de Nationale Jeugdraad (NJR) jongerenvertegenwoordigers en de Ghanees-Nederlandse stichting Akasanoma.

Moderator Andrew Makkinga is presentator en momenteel werkzaam bij de VPRO. Geboren in Oeganda als zoon van een politicus, op zijn 9e geadopteerd door een Gronings gezin. Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en Het Lagerhuis en verslaat sinds 2007 elke zomer in juli het North Sea Jazz Festival. Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR.

Meer over deze avond op bit.ly/2wsBM8O en over deze serie op rodehoed.nl/skindeep.

Datum: Maandag 8 oktober 2018 van 20:00 – 22:00
Locatie: Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter