blog | werkgroep caraïbische letteren

Signalementen

door Hilde Neus

In Suriname is het vrijwel nog onmogelijk om boeken te drukken. Een oplage van zo’n 1000 exemplaren betekent een grote investering die de uitgeverijen in het verleden op zich namen. Maar nu een boek al gauw eentiende kost van een maandsalaris, is de boekenverkoop enorm achteruitgegaan.

En dat is erg jammer, voor diverse partijen. Voor de lezers, die niet meer zo snel naar de boekhandel gaan om een cadeau voor zichzelf of voor een ander te kopen. Voor de studenten, die het steeds meer moeten doen met een uitdunnende en verouderde collectie literatuur in hun schoolbibliotheek. Ook de grotere bibliotheken hebben al jaren een zeer beperkt aankoopbudget. Zelfs de universiteitsbibliotheek, die tevens dient als nationale bibliotheek, moet het doen met een minimale selectie aan nieuwe uitgaven, toch zo essentieel voor de voortschrijdende kennis in de wereld, die beschikbaar moet zijn voor onze studenten. Maar ook voor de drukkerijen, die natuurlijk steeds minder aanvragen krijgen om boeken te drukken, en dus minder werk hebben. En voor de boekhandels, die tegenwoordig aangevuld worden met Surinaams materiaal, dat wel… gelukkig, maar dat schijnt dan hoofdzakelijk te worden gekocht door toeristen.

In de Knipscheer

Een uitgeverij in Nederland die haar liefde voor Suriname en de Nederlandstalige Caribische eilanden niet heeft losgelaten, is in de Knipscheer. Elk jaar heeft ze in haar nieuwe collectie boeken opgenomen die zij ook trouw, via Ismene Krishnadath naar Suriname sturen om gerecenseerd te worden op deze pagina. U kunt zelf de nieuwe uitgaven bekijken op hun website, waar ook achtergrondinformatie over de auteurs te vinden is en besprekingen van de werken. Hun digitale pagina is helder en uitgebreid te vinden op: http://www.indeknipscheer.com/

Suriname Tentoonstelling

Beeld van de Grote Suriname Tentoonstelling (foto Michiel van Kempen)

In Nederland is er een mooi magazine uitgegeven ter gelegenheid van de grote Suriname Expositie in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Op deze centrale plek worden geregeld grote landententoonstellingen georganiseerd, die een breed en uitnodigend beeld schetsen van het land in kwestie. Dit najaar is Suriname aan de beurt, en aangezien deze tentoonstellingen altijd een enorm groot publiek trekken, zullen hopelijk veel Nederlandse bezoekers meer te weten komen over ons land. Heel bijzonder is dat er speciale bruiklenen zijn verscheept, zoals het pre-Columbiaanse stenen inheemse masker uit het Surinaams museum te Fort Zeelandia. Op youtube zijn er diverse filmpjes over de expo te zien. Humberto Tan heeft een kinderboek geschreven dat bij deze expo hoort. Daar komen we nog op terug.

Voor meer informatie:   https://www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/de-grote-suriname-tentoonstelling/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter