blog | werkgroep caraïbische letteren

Sign of the Times: postkoloniale identiteit

Hoe bepaalt koloniale geschiedenis onze huidige identiteit?

Koloniale geschiedenis is actueler dan ooit en onderwerp van hevig debat over helden en schurken, daders en slachtoffers. Tijdens de derde editie van Sign of the Times onderzoeken we samen met schrijvers Kamel Daoud, Karin Amatmoekrim en Reggie Baay postkoloniale identiteit. We reizen door het werk van deze auteurs, en door Europa’s verleden. We luisteren naar stemmen uit de geschiedenis van het theater en de literatuur, vertolkt door acteurs van Toneelgroep Amsterdam. Hoe bepaalt koloniale geschiedenis onze huidige identiteit? En hoe komen we voorbij de polarisatie die het huidige debat over het koloniaal verleden van Nederland oproept, tot een ware postkoloniale samenleving?

 

De wereldberoemde Algerijnse schrijver Kamel Daoud betreedt voor het eerst in lange tijd het podium. Met zijn kritiek op de islam in het huidige Algerije riep hij een fatwa over zich uit. Ook in Frankrijk kwamen zijn ideeën zodanig onder vuur te liggen dat hij zich terugtrok uit het publieke debat. Zijn debuutroman Moussa of de dood van een Arabier (2013) raakte de literaire wereld als een voltreffer. Zijn radicale antwoord op De vreemdeling van Camus, waarmee Daoud een identiteit geeft aan Camus’ anonieme vermoorde Arabier, stelt de westerse houding ten opzichte van de voormalige koloniën aan de kaak.

Aansluitend op een lezing van Daoud focussen we op het Nederlands koloniaal verleden met schrijvers Karin Amatmoekrim en Reggie Baay. Amatmoekrim werd geboren in Suriname en emigreerde in 1981 naar Nederland. Als essayist schrijft ze voor o.a. De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en De Correspondent. Reggie Baay is onafhankelijk onderzoeker en schrijver, gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur van het vroegere Nederlands-Indië /het huidige Indonesië.In zijn laatste boek beschrijft hij de verborgen geschiedenis van de slavernij tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Indonesië.

Met acteurs van Toneelgroep Amsterdam: Djamila Landbrug en Eelco Smits.

Moderator: Yoeri Albrecht
Dit programma vindt plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Datum: donderdag 10 mei 2018, aanvang 20.30 uur
Voertaal: Frans (met ondertiteling) en Nederlands

Sign of the Times
Toneelgroep Amsterdam, De Balie en Stadsschouwburg Amsterdam slaan dit seizoen de handen ineen met de nieuwe programmaserie Sign of the Times. In vier programma’s onderzoeken we via theater, lezingen en debat hét maatschappelijke thema van vandaag: identiteit. Wanneer is identiteit een verbindende factor en wanneer sluit het mensen uit en drijft het groepen verder uit elkaar?

Komende aflevering
Op 2 juni sluiten we het eerste seizoen van Sign of the Times af met een unieke collagevoorstelling onder regie van Ivo van Hove over de politieke rol van identiteit in onze huidige Europese samenleving. Kunnen we onze een samenleving voorstellen waar identiteit (nationaliteit, ras, klasse, gender) geen rol speelt of moeten we zo’n samenleving helemaal niet nastreven? Dit programma vindt plaats in het kader van het Forum on European Culture (een initiatief van De Balie & DutchCulture).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter