blog | werkgroep caraïbische letteren

Shrinivási’s Hecht en Sterk in collectie WINgroep

Shrinivási heeft zijn liefde voor het rijstdistrict nogmaals weergegeven in zijn nieuwste gedichtenbundel Hecht en Sterk. Het gedicht ‘Een Bruine Zandweg’ dat op de laatste pagina van de bundel is opgenomen, siert al twee jaar één van de gevels van de WINgroep. 

De Surinaamse dichter had dat gedicht speciaal gemaakt voor de scholieren van Nickerie. In zijn pennevrucht zijn de jeugd, de toekomst en hoop centrale thema’s. Shrinivási was dan ook zeer vereerd toen de WINgroep hem verzocht een gedicht op de muur te plaatsen. In zijn gedichten komt rijst, het voornaamste product van Nickerie, vaak voor.

In Hecht en Sterk brengt de dichter vertrouwen, dankbaarheid en liefde voor het leven tot uiting. De bibliotheek van de WINgroep is sinds vrijdag de trotse bezitter van het nieuwste bundel van Shrinivási. Geert Koefoed, een vriend van de dichter, heeft de bundel overhandigd aan Gaytrie Mohamed Yousuf, het hoofd van de bibliotheek.

Sieraad rijker 
Koefoed vertelde dat Shrinivási en Dobru vrienden waren die elkaar heel vaak opzochten. En dat feit maakt het volgens Koefoed extra bijzonder, dat beide dichters met een gedicht de gevels van de WINgroep sieren. Rob Mooij, coördinator WINgroep, vindt dat met de gedichtenbundel de bibliotheek een sieraad rijker is.

Shrinivási, wat edele burger van Suriname betekent, is het pseudoniem van Martinus Haridat Lutchman. Zijn werk verscheen eerst in tijdschriften en in 1963 verscheen zijn eerste gedichtenbundel Anjali. Daarna was er geen stoppen meer. De 77-jarige dichter heeft enkele werken in het Sarnami en Hindi geschreven, maar dicht tegenwoordig alleen in het Nederlands [dit is onjuist: hij schrijft ook in het Sarnami en het Papiamentu – red CU].

[naar Starnieuws, 17 februari 2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter