blog | werkgroep caraïbische letteren

Shrinivási, ‘edele bewoner van Suriname’, heengegaan

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO – Zijn naam wordt in één adem genoemd met Michaël Slory, James Ramlall en Bea Vianen en dan misschien wel als eerste. ‘Shrinivási’, pseudoniem van Martinus Haridat Lutchman (92), is een van de woordpioniers van Suriname. Hij is zaterdag in de ochtend overleden op Curaçao.

 

Shrinivási Foto: Ruth San A Jong

Ruth San A Jong, directeur van de Schrijversvakschool Paramaribo, is een groot fan van de dichter en sprak hem 3 januari voor het laatst aan de telefoon. “Ik hoorde de ouderdom in zijn stem. We hadden het nog over zijn collega-dichters die hem voor zijn gegaan”, zegt San A Jong die de dichter in het verleden vaker heeft bezocht op Curaçao. Ze beschrijft het werk van ‘edele bewoner van Suriname’ – wat de betekenis is van Shrinivási’ – als gevoelige poezië, bijna broos.

“Als je een gedicht van hem had gelezen, was je ervan overtuigd dat de vrede bewaard moest blijven”, zegt San A Jong, terwijl ze Shrinivási’s laatste bundel Hecht en Sterk uit 2013 erbij pakt. Ze kwamen voor het eerst in contact toen San A Jong in 2010 het eiland bezocht. Ze gaf daarna nog diverse trainingen op het eiland en hij kwam daar altijd bij. “Hij was er als enige Srananman bij en we hebben vanaf toen echt een band opgebouwd”, zegt San A Jong.

Wikipedia beschrijft de in 1926 in Suriname geboren voormalige onderwijzer als ‘dichter van de ontmoeting’ omdat hij in zijn werk culturen en mensen samenbracht. “Hij was de eerste dichter die schreef in het Sarnami, de moedertaal van de Hindostanen in Suriname en Nederland. Hij publiceerde ook enkele gedichten in het Hindi, maar het merendeel van zijn werk is in het Nederlands.”

[uit de Ware Tijd, 26/01/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter