blog | werkgroep caraïbische letteren

Short Stories: Solo-expositie Kit-Ling Tjon Pian Gi

44b65efed074ccdc9e19b5147ce3f55e.jpg

De kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi presenteert in haar nieuwe solo-expositie, net als in haar vorige, haar fascinatie voor het samenspel tussen beeld en woord. Het is dan ook toepasselijk dat met haar expositie, genaamd Short Stories, op 8 mei het culturele avondprogramma van de 13e internationale conferentie van de ‘Association of Caribbean Women Writers and Scholars’ wordt geopend in Fort Zeelandia.

Het thema van Kit-Ling past uitstekend binnen het thema van de conferentie die dit jaar in Suriname wordt gehouden. Het thema luidt: ‘The Caribbean, the Land and the People: Women’s Efforts, Women’s Lives’. Het onderwerp van de vrouw en de uitdagingen die met het vrouw-zijn gepaard gaan, spelen in de kunstwerken en de teksten van Tjon Pian Gi een belangrijke rol.

Inspiratie
De vrouw staat vaak centraal in het werk van Kit-Ling Tjon Pian Gi, maar daarmee sluit ze andere thema’s niet uit. De kunstenares put inspiratie uit haar omgeving, haar land, de rijke cultuur, de natuur en de typerende architectuur. Vaak is het ene onderwerp met het andere verweven. De collectie bestaat uit verschillende series, waarbij het beeld individueel, maar collectief sterker nog, de kijker nieuwsgierig maakt en uitdaagt tot speculatie.

De uitstraling varieert per serie van serieus en somber, naar vrolijk en zelfs sprookjesachtig. Hoewel de kunstenares zich vol overgave en aandacht voor detail stort op het beeld en de vormgeving, komt in elk werkstuk het achterliggende verhaal heel dicht aan de oppervlakte. En wanneer Kit-Ling dan de bijbehorende korte verhalen erbij doet, die overigens veel weg hebben van gedichten, dan licht zij een tipje van de sluier op. Zij brengt haar verbeelding over op die van de kijker en zo komt het beeld nog verder tot leven. Achter de sluier van de kleurrijke en sprekende, soms ook dromerige beeldtaal, wordt het mysterie langzamerhand ontrafeld en soms de diepere sociale betekenis onthuld.

Thema
De positie en ontwikkeling van vrouwen binnen de maatschappij waarin zij leven, stelt zij in enkele series aan de kaak. Met een sfeervolle serie over ramen van houten huizen geschilderd op hout, geeft Kit-Ling de charme en de diversiteit van dit eenvoudige doch zo karakteristieke stukje Surinaams straatbeeld op heel bijzondere wijze weer. In een serie werkstukken geïnspireerd door haar ‘artist in residence’ periode aan de Vermont Studio Center in de VS, sleept de kunstenares het publiek mee in haar beleving van en bewondering voor de adembenemende natuur die haar toen duidelijk in zijn greep had.

Kit-Ling Tjon Pian Gi maakt op 11 mei met haar presentatie ‘Caribbean Woman, Visual Artist, Writer, Centipede’, deel uit van het programma van de literaire conferentie van de ACWWS in Hotel Krasnapolsky. Naast haar presenteert ook Annie Paul, schrijfster en kunstcriticus van Jamaica en komen er onderwerpen met betrekking tot kunst en theater aan bod.
Op de openingsavond van Short Stories presenteert Kit-Ling Tjon Pian Gi ook haar gelijknamige boekwerkje waarin een selectie van haar schilderijen en de bijbehorende ‘short stories’ prachtig zijn vastgelegd. Het boekje zal tijdens de expositie te verkrijgen zijn voor SRD 25.

Short Stories, de solo-expositie van Kit-Ling Tjon Pian Gi is te bezoeken in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 mei van 10:00–13:00 uur en 19:00-21:30 uur. De kunstenares is op woensdag- en donderdagavond van 19:00-20:00 uur op de expositie aanwezig.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter