Shirley Sital, voorzangeres ‘Jai Jai Sarnaam’ overleden
door Robby Morroy
Afgelopen maandag [28 noevmber 2016] is na een korte maar hevige ziekte Shirley Sital heengegaan. Zij was de voorzangeres van de politiek geëngageerde muziekgroep Opo die in de jaren 1974 en 75 een bijzondere rol heeft gespeeld rond de onafhankelijkheid.
Jai Jai Sarnaam (Leve Suriname!) werd populair op een moment toen de etnische spanningen rond de onafhankelijkheid van Suriname op een precair punt waren beland. Alom werd gevreesd dat de onafhankelijkheid zou leiden tot etnische botsingen. De vele brandstichtingen die in de maanden voor de onafhankelijkheid werden gepleegd, verhoogden de angst in de samenleving. In die context was Jai Jai Sarnaam een hoopgevende verademing. Er werden meer dan tienduizend singles verkocht.
Het muzikale karakter van het lied met een Hindostaanse basis, maar overduidelijke invloeden van andere Surinaamse muziekstijlen, maakte dat Jai Jai Sarnaam een hoopgevend geluid bood en door alle etnische groepen werd gewaardeerd. De prachtige en zuivere stem van Shirley Sital met op de achtergrond de stemmen van Linda de Rooy en Joyce Rahman gaven Jai Jai Sarnaam zijn typische karakter van cross-over hit.
Bij het tienjarige jubileum van de Republiek Suriname in 1985, werd een andere treffer van Shirley Sital gebruikt tijdens de gymnastrade in het toenmalige Suriname Stadion. Zij was toen de voorzangeres van de studiogroep Awishkaar en het lied dat tijdens de gymnastrade in het stadion galmde, was Buketi. Ondanks deze verdiensten, bleef Shirley liever op de achtergrond. Zij ondersteunde liever haar echtgenoot, Antoon Sang Ajang, in zijn werk als directeur van Ventu Studios (de eerste platenpers in Suriname) en later als directeur van Radio Zon. Antoon, die ook lid was van zowel Opo als Awishkaar, stierf in 2012.
Een ander bekend lid van de groep Opo was Henk MacDonald, de componist van het – tot een ieders verbeelding sprekende – Suripop lied Gi Yu, die in februari van dit jaar overleed. Het Opo-lid Peter Sang Ajang overleed in 1986 op vrij jonge leeftijd. De enige overlevenden van de originele formatie van Opo zijn Linda de Rooy, Joyce Rahman en Robby Morroy.
Velen vinden dat Opo met Jai Jai Sarnaam een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd om de eenheid naar de onafhankelijkheid toe te helpen bevorderen. Vooral het couplet in het Sranan gaf luisteraars hoop op een goede toekomst: “Mek’ wi ala kon na makandra, Yepi pot’ Sranan na hey, Broko nanga a prati na un’ mindri, Bondru gi a bigi strey.”
Shirley was 63 jaar. Zij laat vier kinderen en zeven kleinkinderen na. De crematie is op maandag 5 december te Weg naar Zee.
[van Starnieuws, 3 december 2016]