blog | werkgroep caraïbische letteren

Sheila Sitalsing nieuwe juryvoorzitter Libris Literatuurprijs

De nieuwe jury van de Libris Literatuur Prijs 2025, een van de meest prestigieuze Nederlandse literaire prijzen, is bekendgemaakt. Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing is de nieuwe juryvoorzitter van de Libris Literatuurprijs. Onder haar leiding zullen de naar verwachting circa tweehonderd ingezonden romans, die zijn uitgekomen tussen 1 januari en 31 december 2024, worden gelezen en beoordeeld.

De Jury van de Libris Literatuurprijs 2025. V.l.n.r. Jan van Damme, Nele Hendrickx, Edward van de Vendel, Sheila Sitalsing, Michiel van Kempen. Foto © Bart Grietens.

De andere juryleden zijn journalist Jan van Damme, hoofdredacteur van het Tijdschrift Zeeland van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, directeur van het Letterenhuis Antwerpen Nele Hendrickx, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam Michiel van Kempen, en (kinderboeken)schrijver en vertaler Edward van de Vendel.

De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Traditiegetrouw maakt de jury eerst een longlist van achttien romans en vervolgens een shortlist van zes bekend. De jury maakt op maandag 12 mei 2025 bekend welke roman de opvolger wordt van Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter