blog | werkgroep caraïbische letteren

Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet

Na de komma – Contractarbeid in Suriname en Mauritius

In deze aflevering van de Writers Series gaat Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet over de impact van de contractarbeid op het heden. Dichter en muzikant Raj Mohan geeft een muzikaal optreden. Allen zijn nako­me­lingen van Indiase contractarbeiders en opge­groeid te midden van verschillende tradities. Welke geef je door aan de volgende generatie en welke verwerp je?

Datum: Woensdag 8 november 2023 van 20:30 tot 22:00
Plaats: Podium B – Centrale Bibliotheek Den Haag, Spui 68, 5e etage
€12 | Bibliotheekpas, Ooievaarspas €10 | Jongeren t/m 30 jaar €6

Busjeets romandebuut Silent Winds, Dry Seas (2021) verscheen onlangs in Nederlandse vertaling als Stille winden, droge zeeën. Van Singh verschijnt eind 2023 Na de komma: Hindostanen en de erfenis van het kolonialisme.

De gesprekken in deze Writers Series-aflevering zijn Engelstalig.

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft in Suriname, maar meteen begon het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië als vervanging om de plantages te laten draaien in Suriname, en (hier minder bekend) ook in Mauritius. De koloniale mentaliteit hield stand. De slavernij was afgeschaft, maar de wantoestanden duurden voort.

Shantie Singh (1982) is schrijver, presentator, pro­gramma­maker, theatermaker, vrouwenrechtenactivist en creatief bestuurskundige, oftewel ‘glambtenaar’ bij de gemeente Rotterdam. Shantie is geboren in Almelo, haar ouders komen uit Suriname en haar voorouders uit India. Sinds 2006 woont zij in Rotterdam. Ook is zij een story­telling fashionista. Zij schreef met haar roman Vervoering een familiekroniek over vier generaties die binnen honderd jaar verspreid werden over drie continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Eind 2023 verschijnt van haar het boek Na de komma, (uitgeverij De Geus) een gepas­sio­neerd en persoonlijk pleidooi voor meer erken­ning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland.

Vinod Busjeet is geboren in Mauritius en woont in Washington DC. Hij was lange tijd actief in de wereld van economische ontwikkeling, internationale financiën en diplomatie met onder meer functies bij de Wereldbank en de International Finance Corporation. Daarvoor heeft hij in Mauritius als docent op een middelbare school gewerkt. Hij is opgegroeid in verschillende tradities: Indiaas, Frans, Creools en Chinees. Zijn debuutroman Silent Winds, Dry Seas (2021) verscheen in 2023 in Nederlandse vertaling onder de titel Stille winden, droge zeeën bij uitgeverij Sampreshan.

Het verhaalt over een nakomeling van Brits-Índische contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Mauritius werden overgebracht. Dit eiland werd voor het eerst gekoloniseerd door de Nederlanders; daarna kwam het in Franse en vervolgens Britse handen. Het werd 55 jaar geleden onafhankelijk. Het is ook een universeel verhaal over identiteit, over de erfenis van het kolo­nialisme, over traditie, moderniteit, emigratie, en de drang naar succes. Een verhaal dat erg herkenbaar is voor nakomelingen van Indiase contractarbeiders in andere delen van de wereld, waaronder het Caribisch Gebied, inclusief Suriname; én een verhaal over een onderdeel van de Europese koloniale geschiedenis dat vaak onderbelicht blijft.

De gesprekken in deze Writers Series-aflevering worden afgewisseld door optredens van dichter en muzikant Raj Mohan, die in 2008 zijn eerste dichtbundel Bapauti / Erfenis,een verdieping van de songs van zijn album Kan­tráki / Contractarbeider publiceerde. Hij speelt en zingt composities gebaseerd op eigen teksten en op gedichten van hedendaagse Urdu-dichters, in de (licht)-klassieke Noord-Indiase traditie.

Dit Writers Series-programma is Engelstalig.
Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
Samenstelling en presentatie programma: Shantie Singh (Writers Unlimited)


Writers Series: Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet
Woensdag 8 november 2023, 20:30-22:00 uur
Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

T I C K E T S >>

Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: 18-21 januari 2024) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma’s op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouw­burg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middel­bare scholen.


Op donderdag 9 november 2023 zal de Mauritiaanse schrijver Vinod Busjeet zijn roman Stille Winden, Droge Zeeën presenteren in de OBA Oosterdok in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.


Lees hier een bespreking van de roman van Vinod Busjeet.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter