blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Sewcharan in boek: Nog ver van een waarachtige democratie

Gerold Sewcharan – jurist tevens voorzitter van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) – presenteert vrijdag het boekwerk Nog ver van een waarachtige democratie. Hierin wordt een politieke en staatsrechtelijke beschouwing van de Republiek Suriname gegeven. Dit boek heeft Sewcharan samen met journalist Iwan Brave geschreven. 


De jonge 45-jarige Republiek Suriname is ‘nog ver weg van een waarachtige democratie’, concludeert Sewcharan. Zeker in de afgelopen tien jaar zijn er veel ‘constitutionele aanvallen’ op de democratie en rechtsstaat gepleegd tijdens de NDP-regering van Desi Bouterse, de militaire dictator in de jaren tachtig. Sewcharan was als advocaat betrokken bij het strafproces over de Decembermoorden van 1982. Dat dit strafproces twaalf jaar duurde was vooral te wijten aan de vele pogingen van de NDP-regering (lees: Desi Bouterse als president en hoofdverdachte) om het te dwarsbomen en ongrondwettelijk te beëindigen. 

Volgens Sewcharans beschouwingen is Suriname een ‘schijndemocratie’. Dit is echter niet volledig te wijten aan de militaire dictatuur en de NDP-regeerstijl. Ook de traditionele etnische politiekvoering en de koloniale erfenis van het rechtsspraakstelsel liggen hieraan ten grondslag. Vooral hier legt Sewcharan de vinger op de zere plek. De in dit boek gebundelde artikelen zijn geschreven vanuit zijn visie op en bezorgdheid over de staatsrechtelijke toestand en vanuit de behoefte invloed te hebben op de politiekvoering van Suriname. 
Sewcharan licht in dit boek zijn achterliggende visie, filosofie, ideologie en zijn politiek-maatschappelijke kijk over de Surinaamse democratische rechtsstaat toe. Hiervoor voerde hij uitgebreide gesprekken met journalist Brave. De uitwerkingen hiervan vormen de tweede basis van dit boek, dat hierdoor leest als zowel een staatsrechtelijk werk als een politiek-maatschappelijk manifest. Het boek geeft inzicht in de ideeën van Sewcharan als politieke visionair en voorzitter van de PRO, die het recht als ‘ontwikkelingsinstrument’ wil inzetten.

[van Starnieuws, 21 mei 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter