blog | werkgroep caraïbische letteren

Seú Curaçao bijzonder kleurrijk

door Dick Drayer

Maandag tweede paasdag vierde Curaçao zijn Marcha di Seú, de traditionele parade om de oogst te vieren. Dit jaar liepen in totaal 42 groepen mee. Daarmee was de parade weer kleiner dan vorig jaar. In 2009 deden nog 82 groepen mee. Desondanks wachtte de toeschouwers een vrolijke, maar lange zit.

De stoet begon ‘s ochtends in de wijk Santa Maria, ging vervolgens door Machena, Wishi, Santa Helena, Mundo Nobo en eindigde in Otrobanda.

Traditie
De traditie van Seú ontstond in de zeventiende eeuw toen mannen en vrouwen, slaven, na de oogst een parade vormden terwijl ze de oogst vanuit de velden naar de opslag droegen. In deze parade werd gezongen, gespeeld en werden danspassen ontwikkeld. De muziek, dans en de festiviteiten ’s avonds, om de oogst te vieren, werden alle Seú genoemd.

Toen aan het begin van deze eeuw de olieraffinaderij haar deuren opende en als gevolg daarvan de landbouw terugliep, raakte de traditionele Seú in het slop. Tegenwoordig is de traditie van een goede oogstviering weer in ere hersteld, al loopt het aantal deelnemers sinds 2009 terug.

[RNW, 10 april 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter