blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Sesenta: Mythen en tradities van Burkina Faso en Benin

In 2021 reisde Peter Spruijt naar Burkina Faso en in 2023 naar Benin op zoek naar Afrikaanse mythen en rituelen en van daaruit antwoorden op de vraag: wat kan het Westen met al zijn problemen leren van Afrikaanse traditionele culturen. Hoewel Afrika het meest te lijden heeft onder de door het Westen veroorzaakte klimaatverandering en economische ongelijkheid, heeft Afrika ook de meeste (spirituele) veerkracht en reserves om (misschien ook onze) crises op te lossen. Daarom landen we in Burkina Faso en Benin en nodigen we je uit voor een kennismaking met een Afrika zonder clichés van een onontwikkeld, exotisch of toeristisch werelddeel, maar een Afrika van binnenuit, op eigen kracht. In Huis De Pinto.

Programma

1. Intro op de nieuwe serie: Sensenta muziekritueel uit Zambia

2. Waar landen? Waarom Afrika; Burkina Faso/Benin?

3 Hoe om te gaan met het slavernijverleden; vergevingsceremonie in Ouidah jan ’23

4. Animistische (Vodun) tradities en rituelen: Legba, Fa orakel, Egungun, Zangbeto, Initiatie-festival Bobo, bezielde dieren/bomen, tweelingcultus

5. Dikenga Cosmogram, symbool pan-Afrikaanse (Bantu) spiritualiteit

6. Lokale overlevingskunsten: Ambachten (peul); kracht van dorpsvrouwen; Afrofuturisme (moderne kunst)

7. Afrikaanse kinderen als (onze) toekomst, bezoek aan een school

8. “The White Waterspirit” Korte film van Machiel Spruijt van een Afrikaanse mythe, gemaakt in Nemoland Polen 2023

9. Mami Wata waterritueel

Sensenta is een nieuwe serie programma’s over de oorsprong van mythen en verhalen

Sensenta is een muziekritueel in Zambia waarin met muziek, dans en verhalen contact wordt gezocht met de mpanga, de krachten van de jungle waar de voorouders en natuurgeesten leven die onmisbaar zijn voor het welzijn van de samenleving.

Reis mee naar de onderaardse en onbewuste wereld van mythen en verhalen die onmerkbaar het bewuste leven vormgeven. Vaak vind je ze verknipt in sprookjes of heilige boeken. Of ze zijn verdreven naar fantasieën en dromen. Maar levende verhalen en mythen, d.w.z. geactiveerd door vertellen/zingen, muziek, dans, zijn de wortels/rizomen van het dagelijkse leven die alle grenzen van tijd, ruimte, taal, cultuur of gender overschrijden. Laat je vallen in dit onderaardse wonderland en beleef (herinner) ongekende mythen en verhalen! Met na afloop wereldsoep!

In 2024 in Huis de Pinto volgen (voorlopig) 3 presentaties met introductie, verhalen, sound/lightscapes en rituelen. Deelnemers worden uitgenodigd te participeren in het programma.

25 februari Afrikaanse mythologie (zie onder)

21 april Slavische mythologie

15 sept Mongoolse mythologie

17 nov Gedeelde Duits/Poolse mythologie

Productie: Vereniging Nemo (Peter Mathilde Machiel Sandra Vincent)

gevestigd in Amsterdam (De Groene Hemel) en in Polen (Nemoland). www.nemoland.org


Wil je in dit kader ook een programma verzorgen: welkom! info@nemoland.org

Locatie Huis De Pinto, Sintantoniebreestraat, Amsterdam
Datum en tijd: Zondag 25 februari | aanvang 15.00 uur | deur open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Op vertoon van Stadspas € 5,00 | Vrienden gratis 
Kaarten bestellen, klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter