blog | werkgroep caraïbische letteren

Seriemoordenaars in een Deens belastingarchief

Tussen 1497 en 1857 hief de koning van Denemarken tol op elk schip dat door de Sont voer. Alle 1,8 miljoen douanenotities zijn nu gedigitaliseerd, met hulp van vrijwilligers.

Schilderij van Jan Abrahamsz. van Beerstraten van de Slag om de Sont (circa 1650).

door Bart Funnekotter

‘Zijn er hier nog serial killers in de zaal?” Het is geen vraag die je vaak hoort op wetenschappelijke conferenties, maar vanochtend gaan op de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen toch minstens twee dozijn handen trots de lucht in. De spreker, historica Ida Nijenhuis, kijkt tevreden om zich heen: „Dank voor uw inspanningen. Zonder u was dit nooit gelukt!”

Wat is er aan de hand hier in Leeuwarden, in deze zaal vol op het eerste gezicht beschaafde toehoorders? Hebben we te maken met een bijeenkomst van het Goede Mie Genootschap of de Jack the Ripper Society? Nee, gelukkig niet. Vandaag wordt gevierd dat na tien jaar noeste arbeid 1,8 miljoen notities van Deense douanebeambten zijn gedigitaliseerd en ontsloten.

Het gaat om de boekhouding van de belasting die ieder schip moest betalen dat tussen 1497 en 1857 de Sont doorvoer, de zee-engte van enkele kilometers breed tussen Denemarken en Zweden. 

Lees hier verder in NRC, 14 februari 2020

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter