blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

September start herbouw oude Nationale Assemblee

Het historische pand waarin De Nationale Assemblee (DNA) tot de brand op 1 augustus 1996 gehuisvest was, verrijst weer op dezelfde plek. Momenteel loopt er een openbare aanbesteding voor de bouw. De start van de constructie is gepland voor september dit jaar en zal 24 maanden duren, zegt community officer Iris Gilliad van het Paramaribo Urban Rehabilitation Programma (stedelijke rehabilitatie, PURP) aan Starnieuws.

 

Ook het aangrenzende pand van het vroegere ministerie van Algemene Zaken wordt gelijk herbouwd. Dit stond op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg – allernaast het oude parlementsgebouw. Er mogen lokale en internationale aannemers inschrijven. De toewijzing is op 25 juni en na de evaluatie- en goedkeuringsprocedure, volgt de contractondertekening enkele weken erna, zegt Gilliad. Volgens het bouwplan krijgen de panden de originele structuur aan de buitenzijde, conform de historische houtwerken van de monumentale gebouwen in de stad.

Beide panden met drie bouwlagen krijgen een gecombineerde functie. Zo komen er een galerij en bibliotheek op de begane vloer van het oude parlementsgebouw en een expositieruimte in het aangrenzende pand. De andere verdiepingen worden extra kantoor- en vergaderruimten voor de operationele diensten van het parlement.

Rehabilitatie vier historische panden
In de eerste fase van het PURP zijn ook de rehabilitatie van nog eens vier andere historische panden meegenomen. Deze zijn de drie gebouwen van het ministerie van Justitie & Politie (Henck Arronstraat 1, Mr. J.C. Mirandastraat 10 en Grote Combéweg 3) en een pand van het Ministerie van Sociale Zaken (hoek Waterkant 32/ Kromme Elleboogstraat).
De advertentie voor de aanbestedingen hiervan verschijnt later deze maand en de contractondertekening is voor juli gepland. De bouw moet tussen september en oktober beginnen en de constructie van elk van de gebouwen varieert tussen de 8 en 16 maanden, vertelt de community officer. Het uitgangspunt is behoud van de originele structuur die vooral uit hout bestaat, conservering van het historische karakter aan de buitenzijde en modernisering van het interieur.

 

Ruimere rehabilitatielijst
Gilliad geeft aan dat er een ruimere rehabilitatielijst is van overheidspanden binnen de Paramaribo Wereld Erfgoed site. “Volgens selectiecriteria zijn deze vier alvast gekozen. Afhankelijk van de inschrijvingen weten we hoeveel budget overblijft, om meerdere panden aan te pakken.” Het ontwerp van de herbouw van het DNA-gebouw komt van KDV Architects. Dit bureau en Woei A Sjoe Architects & Partners hebben de vier andere historische panden ontworpen.

Sociaal-economische ontwikkeling binnenstad
De reconstructie van het oude parlementsgebouw en de rehabilitatie van de vier panden zijn onderdeel van het PURP. Een programma dat als doel heeft “de sociaal economische ontwikkeling van de historische binnenstad van Paramaribo een krachtige stimulans te geven”. En tevens toeziet op de conservering van ons gebouwd erfgoed. Dit in relatie tot andere PURP-projecten, legt de community officer uit. “Zoals de verbetering en verfraaiing van de Waterkant en ordening van de verkeerssituatie in de binnenstad, inclusief de aanpak van het parkeerprobleem.” Het idee is dat een mooie, aangename omgeving met goede voet- en fietspaden, (betaalde) parkeerruimtes en/of verkeersomleggingen, meer bezoekers zal aantrekken.

Commerciële activiteiten
De gebouwen krijgen daarom een herinrichting met een gecombineerde functie. De eerste verdieping wordt ingezet voor commerciële activiteiten, zoals een restaurant, gastenverblijf of galerij. De overige verdiepingen worden gebruikt als kantoorruimtes van het ministerie aan wie het pand behoort. Op deze manier kunnen de inkomsten worden gebruikt voor het onderhoud van het pand, geeft Gilliad aan. De verwachting is ook dat meer stadsbezoekers zal leiden tot inkomstenverhoging van overige entrepreneurs in de omgeving.

Onderhoud en veiligheid
Naast het inkomstenplan voor eigen onderhoud, voorziet het programma ook in de ontwikkeling van een “duurzaam financieringsinstrument”. De organisatie denkt bijvoorbeeld aan het opzetten van een fonds, “dat moet bijdragen aan duurzaam onderhoud van de gebouwen van privé eigenaars”. Over het veiligheidsaspect en brandpreventieplan, zegt Gilliad, dat de verantwoordelijke autoriteiten zijn gehoord bij de planning. “Er zullen maatregelen getroffen worden om de veiligheid aan te scherpen.”

Financiering
De herbouw en rehabilitaties worden gefinancierd uit de lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), gesloten in 2017. Aan die lening van US$ 20 miljoen (looptijd van 25 jaar & aflossingsvrije periode 5,5 jaar) is een uitvoeringsperiode van 5 jaar gekoppeld (2022). Behalve de bouwwerkzaamheden worden er nog andere projectonderdelen hieruit gefinancierd, zoals infrastructurele werken en verkeersaanpassingen.
De historische binnenstad van Paramaribo is sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het IDB-PURP wordt uitgevoerd door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, via het Directoraat Cultuur. De Stichting Gebouwd Erfgoed die hieronder valt heeft een Project Implementatie Unit belast met de projectuitvoeringen.

[uit Starnieuws, 3 mei 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter