blog | werkgroep caraïbische letteren

Self Reliance schenkt twee banken aan Stichting Trefossa & Corly Verlengen (!)

Op 15 januari werd de geboortedag van Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel, herdacht. In dat kader heeft schrijfster Cynthia McLeod een beroep gedaan op verzekeringsmaatschappij Self Reliance twee banken te vervaardigen. De Trefossa Stichting (HF De Zielstichting) van de heer Rozen [bedoeld is Johan Roozer – red. CU] heeft deze twee banken in ontvangst genomen, zegt Carlo Jadnanansing.

twee banken

Ook dit zijn twee banken; maar deze twee zijn niet geschonken door Self Reliance

Jadnansing, die in hoedanigheid van de president-commissaris van Self Reliance aanwezig was, is ook lid van de raad van toezicht van de HF De Ziel Stichting. De banken zijn ook in verband met het 135-jarig bestaan van Self Reliance gedoneerd. Hoewel de jaardag vorige maand was, werd deze eerder al toegezegd door Self Reliance, alleen moesten zij nog gemaakt worden. De banken werden gebruikt om met de mensen te zitten en hen over Trefossa te vertellen, aldus Jadnanansing.

Trefossa werd geboren in Paramaribo op 15 januari 1916 en overleed in Haarlem, Nederland, op 3 februari 1975. Trefossa was een neoromantische schrijver in het Nederlands en Sranantongo afkomstig uit Suriname. Hij is vooral bekend voor de Sranantongo strofe van Suriname’s volkslied. Hij was een opvoeder en woonde in Nederland van 1953 tot 1956. Bij zijn terugkeer naar Suriname maakte hij deel uit van de redactie van de magazines [bedoeld zijn literaire tijdschriften – red. CU]  Tongoni (1958-1959) en Soela (1962-1964). Hij diende ook kort als directeur-bibliothecaris van het Cultureel Centrum Suriname (Cultureel Centrum Suriname (CCS). Daarna keerde hij terug naar Nederland om te werken aan de publicatie van Johannes King’s memoires. Trefossa schreef vooral over de schoonheid van zijn geboorteland Suriname, vooral als een bron van vrede in de rusteloze geest. Hij beïnvloedde vele schrijvers in Suriname, waaronder Corly Verlengen [sic!! – red. CU], Eugène Rellum, Johanna Schouten-Elsenhout en Michaël Slory.

[naar Dagblad Suriname, 18-01-2016; in het bericht is de naam van Trefossa consequent fout gespeld, maar hier correct weergegeven; niet alle onzin is gecorrigeerd]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter