blog | werkgroep caraïbische letteren

Seks, tieners en de media

Sexy selfie jongeren van invloed op seksueel gedrag en zelfbeeld

Wij nodigen u graag uit voor een lezing over seks, tieners en de media, op 19 maart om 17.00 uur in de Amsterdamse Academische Club. Annemarie van Oosten, die onlangs promoveerde op dit onderwerp, zal haar bevindingen uit het promotieonderzoek met u delen en met het publiek in discussie gaan naar aanleiding van een aantal stellingen.

De media waarmee jongeren opgroeien, zijn steeds meer doordrenkt met seksuele beelden. Naakt en seksueel suggestief materiaal zijn tegenwoordig vrij gangbaar in films, tv-series en muziekclips. Daarnaast is met de opkomst van het internet pornografie toegankelijker geworden voor jongeren. Vanuit de maatschappij zijn er bezorgde geluiden over het gebrek aan realisme waarmee de media seksualiteit tentoonspreiden. Ook zouden jongeren nog niet goed in staat zijn om onrealistische en stereotiepe seksuele inhoud in perspectief te plaatsen. De seksuele inhoud die jongeren zelf produceren op sociale media lijkt vooral invloed te hebben op het seksuele gedrag en het seksuele zelfbeeld van jongeren en niet op hun stereotiepe seksuele opvattingen.

Het aantal studies naar de effecten van seksuele media op de seksuele opvattingen en het seksuele gedrag van jongeren groeit. Er is echter nog weinig bekend over het effect van de seksuele inhoud die jongeren zelf op sociale media produceren, of over wat jongeren kwetsbaar maakt voor de effecten van ‘seksuele media’. Van Oosten onderzocht daarom in haar proefschrift Putting things in perspective. Young people’s susceptibility to the effects of sexual media content de effecten van zowel professioneel geproduceerde seksuele inhoud, als de door jongeren zelf op sociale media geproduceerde seksuele inhoud. Daarnaast bestudeerde ze of de manier waarop jongeren reageren op seksuele inhoud afhangt van hoe zij denken dat jongens en meisjes zich horen te gedragen als het op seks en relaties aankomt.

Over de spreker

Annemarie Van Oosten is universitair docent bij de faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen, programmagroep Youth & Media Entertainment, en onderzoeker bij de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) en Onderzoekscentrum Jeugd en Media (CcaM).

Blijft u eten?
Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma 19 maart
17:00 uur inloop
17.30 uur start lezing
18.45 uur einde lezing
aansluitend diner (optioneel)
Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Aanmelden 19 maart
U kunt zich aanmelden voor de lezing en het diner via
http://aac.uva.nl/agenda/item/lezing-maart-kopie.html

Heel graag tot ziens in de club!

Met vriendelijke groet,

Maaike Ambags | Hetty van der Meij
Amsterdamse Academische Club

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter