blog | werkgroep caraïbische letteren

SDK-zwembad heet nu Pisina Enith Brigitha

Vandaag [20 april 2017] is het SDK-zwembad omgedoopt in het ‘Pisina Enith Brigitha’. Een mooi eerbetoon aan deze Curaçaose zwemster die in de jaren zeventig in de wereldtop zwom.

De waardering voor Brigitha blijkt ook uit een boek over haar leven en zwemcarrière dat vanaf november van dit jaar op Curaçao te koop zal zijn, getiteld, Brons met een gouden rand.
Brigitha’s carrière begon op Curaçao, waar ze als dertienjarige de race van 2,5 kilometer op het Spaanse Water won. Ook in de twee jaren daarna tikte ze als eerste aan bij deze wedstrijd. Op de Koninkrijksspelen scoorde ze tussen 1967 en 1970 tweemaal zilver en tweemaal goud voor de Nederlandse Antillen. Toen de familie Brigitha in 1970 naar Nederland vertrok, nam Brigitha’s carrière pas echt een vlucht.

Twee jaar later al nam ze deel aan de Olympische Spelen van München, waar ze vijf keer in de finale stond. En dat alles zonder stimulerende middelen of spierversterkers. Daar deed Brigitha niet aan mee. Daardoor liep ze wel menig gouden medaille mis, zo werd duidelijk toen de Muur tussen Oost- en West-Duitsland was gevallen.
Daarom is het gebaar van de Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou zo belangrijk: laten zien dat Curaçao de inspanningen en prestaties van Brigitha waardeert.

In Brons met een gouden rand staat Eniths gevecht tegen de DDR-doping centraal, maar wordt ook haar jeugd op Curaçao beschreven. Het boek wordt geïllustreerd met diverse foto’s uit Eniths carrière.

Op de foto’s van de Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou Enith Brigitha vandaag bij de nieuwe naamgeving van het zwembad.

bron: Paradise FM (Curaçao)

on 21.04.2017 at 10:28
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter