blog | werkgroep caraïbische letteren

Schrijversvakschool pakt strijdbijl ter hand

Waarom leest Suriname niet? Dat is de vraag die menigeen deze oktoberdagen bezighoudt. En waarop nog geen antwoord is. Is het de social media; de mobieltjes die eenieder de hele dag in de hand heeft, wachtend op de talloze WhatsAppjes, de YouTube filmpjes, Instagram of zijn de letters op papier gewoon te saai? Het lezen van boeken, tijdschriften of (Nederlandse, Amerikaanse, Engelse) literatuur ligt al jarenlang in het verdomhoekje. Want lezen is niet hip!

door Arjen Stikvoort

Ruth San A Jong. Foto © Michiel van Kempen

Ik durf niet zo stellig te zijn dat Suriname helemaal niet leest, maar er is zeker concurrentie vanuit andere hoek en wel uit die van het internet,” zegt directeur van de Schrijversvakschool Ruth San A Jong. “We gaan er wel mee aan de slag. In oktober start de particuliere schrijversopleiding de module ‘American Literature in Suriname.’ Een cursus met als doel de Surinamer meer bekend te maken met de Amerikaanse literatuur, en de thematiek in de Surinaamse context te plaatsen. Het worden analyses om na te gaan wat wij eigenlijk gemeen hebben met de Amerikaanse literatuur. Denk aan de multi-culturaliteit, etniciteit, identiteit, slavernij-geschiedenis en ons postkoloniale bewustzijn.” Grote thema’s die tijdens de module middels literatuur ter sprake komen in het houden van discussieseminars, het schrijven van mini-essays en eigen reflecties. San A Jong volgde in 2018 aan de Seattle Universiteit in de VS de studie in Amerikaanse literatuur. “Ik kwam tijdens de training tot de ontdekking dat bepaalde verhalen zich ook zo in Suriname hadden kunnen afspelen.”

Er is veel animo voor de cursus, want tijdens de introductiedag op 9 juli in het Nationaal Archief Suriname kwamen er veel belangstellenden. Alleen kampt Suriname met een probleem: de collectie aan Amerikaanse literatuur kun je niet in de bibliotheken lenen. De boeken zijn er niet. Het is, zo laat San A Jong weten, erg jammer dat er minimale Engelse en Amerikaanse literatuur ter beschikking is, want eigenlijk heeft Suriname vanwege zijn geschiedenis en etnische samenstelling, veel gemeen met de Amerikaanse literatuur. “Daar brengen we met deze pilot verandering in.”

Ondanks het schaarse aanbod aan Amerikaanse literatuur ziet San A Jong toch kans de schrijfmodule op 19 oktober te starten. In eerste instantie vragen we een bijdrage aan de deelnemers, stelt ze. Ook helpt het bedrijfsleven een handje om aan de in totaal 10 sets van de 15 benodigde Amerikaanse literatuurboeken te komen. CEO Chivaro Gajadien Ph.D, van de HMCS NV groep (Human Capital management Solutions), springt in. “Ons bedrijf doet niets anders dan dagelijks bezig zijn met mensen en hun vooruitgang, hun carrière. Daarom ondersteunen we dit project van de Schrijversvakschool door de boeken te schenken. Want ontwikkeling van een persoon of land begint bij kennis. En die vergaar je door te lezen. Lezen in welke taal ook is uiterst leerzaam. Bovendien dragen we graag ons steentje bij aan de Amerikaanse literatuur in Suriname!”

[van Starnieuws, 18 oktober 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter