blog | werkgroep caraïbische letteren

Schrijversvakschool: Didactiek in het (creatief) schrijven

Schriftelijke vaardigheden en expressie aanleren

De Schrijversvakschool Paramaribo zal in oktober 2023 haar vijftienjarig bestaan vieren. Veel individuen en organisaties in zowel de private als overheidssector volgen trainingen bij deze School. Deze vakschool was in eerste instantie een opleiding voor het begeleiden van schrijvers in spe bij het schrijven van fictie. In 2012 vergrootte zij haar aanbod met vakken in het non-fictieschrijven.

Die stap kwam voort uit een behoefte, omdat veel organisaties de schrijfvaardigheid van hun leden te matig vonden. De algemene opmerkingen waren onder andere: ambtelijk schrijven, het ontbreken van een eigen visie, of onkunde om het personeel of de studenten te begeleiden.

Sinds de oprichting is ons onderwijs gericht op het individuele leerproces en het verbeteren van de schrijfwijze van de student/cursist. Dat betekent dat wij begeleiden vanaf het verhaalidee tot aan het manuscript (de eindtekst). Wat is de stijl, schrijfwijze van het individu en hoe kan het potentiële talent gevormd worden? Bij het non-fictiegenre blijken de schrijfwijzen oubollig, of dan weer te modern (socialmediataal).

De meeste Surinamers kunnen zich verbaal beter uitdrukken dan schriftelijk. Er zijn verschillende opvattingen (al dan niet onderzocht) over de redenen waarom men niet graag schrijft of leest.  De Schrijversvakschool gebruikt de orale traditie als hulpmiddel (werkmethode) bij het schrijven, wat voor elke student verrassingselementen over zichzelf oplevert.

Na vijftien jaar is het tijd om deze didactiek en ervaringen te delen, zodat organisaties de schriftelijke vaardigheden zelfstandig verder kunnen begeleiden. Organisaties of instituten kunnen dan zelf hun lessen voorbereiden gebaseerd op de Surinaamse situaties. Leerkrachten van alle disciplines en niveaus, mensen die kunst- en cultuurorganisaties begeleiden, managers van marketing- en managementafdelingen zullen allen in staat zijn een eigen werkvorm te ontwikkelen en hiermee de schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid naar een hoger niveau te tillen.

Op donderdag 3 november om 19:00 uur is er een online-informatiesessie waarbij Ruth San A Jong, directeur van de Schrijversvakschool, in detail zal treden over deze specifieke opleiding: de lesonderdelen, de duur, de doelgroepen, de kosten, de planning enzovoort. U kunt zich alvast laten registreren voor de zoomlink via info@schrijversvakschool.org of via WhatsApp 8563674.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter