blog | werkgroep caraïbische letteren

Schrijverssteen voor Anton de Kom in Nieuwe Kerk

door Yuri Visser

De Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom krijgt een gedenksteen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. De steen wordt eind november onthuld door de ambassadeur van Suriname, aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag van de Republiek Suriname.

Anton de Kom

In de Nieuwe Kerk zijn bekende maar ook minder bekende schrijvers begraven of ze worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan HuizingaMultatuli en Willem Frederik Hermans. De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatsten daadwerkelijk in de Nieuwe Kerk begraven (1860). De kerk huisvestte in de zestiende eeuw ook de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam.

Ook Anton de Kom krijgt nu dus een schrijverssteen in de kerk. De auteur maakte vooral naam met zijn werk Wij slaven van Suriname. Voor het eerst werd de Surinaamse geschiedenis hierin beschreven vanuit een antikoloniaal gezichtspunt. Strijd tegen onrecht, racisme en onderdrukking vormden sowieso een rode draad in het leven van de auteur.

Een roerig leven

De Kom werd in 1898 geboren in Paramaribo (Suriname) en vertrok na een opleiding tot boekhouder voor werk naar Haïti om in 1921 in Nederland vrijwillig te kiezen voor de militaire dienst. In Nederland werd hij verliefd, op Petronella Borsboom met wie hij in 1926 trouwde. De twee kregen drie zoons en een dochter. Op zijn politieke zoektocht kwam De Kom in contact met tal van linkse politieke organisaties waaronder die van Indische studenten die onafhankelijkheid nastreven. Begin jaren dertig keerde hij terug naar Suriname, waar hij zich wilde inzetten voor de arbeidersbeweging. Het Nederlandse koloniale bestuur volgde hem met argusogen en zette hem uiteindelijk zijn thuisland uit. Hij werd verbannen.

[Ontleend aan Historiek, 13 augustus 2022]


Het kan verkeren: nog maar twee jaar geleden was er een Tweede Kamerlid , nota bene getrouwd met een Surinaamse, die beweerde dat Anton de Kom niets met slavernij van doen had. (Klik hier.)

on 15.08.2022 at 9:12
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter