blog | werkgroep caraïbische letteren

Schrijver Joost Zwagerman pleegt zelfmoord

Schrijver, essayist, columnist, dichter en publicist Joost Zwagerman heeft zelfmoord gepleegd. Zijn uitgeverij De Arbeiderspers heeft dat laten weten aan de Volkskrant, waarvan Zwagerman medewerker was. Hij is 51 jaar geworden.

Hij zou vanavond om 22.30 uur te gast zijn in het Radio 4-programma Opium op 4, waar hij zou komen praten over zijn nieuwe boek De stilte van het licht. De redactie zat te wachten, maar hij kwam niet opdagen.

Depressief

Zwagerman was enkele jaren geleden al depressief. Hij schreef daar achteraf over in de Volkskrant. Ook vertelde hij er in december 2012 over bij De wereld draait door. Zijn vader had ook een zelfmoordpoging gedaan en onlangs overleed zijn vriend Rogi Wieg door zelfmoord.

Herhaaldelijk noemde Zwagerman het plegen van zelfmoord egoïstisch. Hij hamerde op het belang van hulp aan depressieve mensen.

Doorbraak

Zwagerman brak in 1989 door bij het grote publiek met de roman Gimmick! Andere bekende romans van Zwagerman zijn Vals Licht en De Buitenvrouw. In 2010 schreef hij het boekenweekgeschenk Duel.

In 2003 en 2004 presenteerde hij Zomergasten. In een van die uitzendingen ontving hij Hirsi Ali, die daarbij de film Submission van haar en Theo van Gogh liet zien.

Joost Zwagerman woonde in Haarlem en had drie kinderen.

 

[van nos.nl, 8 september 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter