Schrijver Astrid Roemer: ‘De kliek is ontmaskerd’
Deze dinsdag zou schrijver Astrid Roemer de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt krijgen door de Belgische koning Filip. Die prijsuitreiking gaat niet door vanwege haar pro-Bouterse uitspraken. „Zo’n actie van diaspora-Surinamers, bedoeld om mij wat mij gelukkig maakt, te ontzeggen, raakt me in mentale zin.”
door Nina Jurna
Astrid Roemer zou dinsdag als eerste Surinaamse schrijfster de hoogste onderscheiding voor Nederlandstalige literatuur uitgereikt krijgen: de Prijs der Nederlandse Letteren, die om de drie jaar wordt toegekend. Na de prestigieuze PC Hooftprijs die Roemer (74) al in 2016 ontving voor haar gehele oeuvre, en na haar comeback als schrijver nadat ze jarenlang ‘spoorloos’ was, zou deze prijsuitreiking een groots en een feestelijk gebeuren moeten worden. De uitreiking door de Belgische koning Filip werd echter in augustus afgezegd toen er hevige commotie ontstond over Roemers uitlatingen over ex-president Desi Bouterse.
[Lees hier het hele interview in NRC Handelsblad (site), 11 oktober 2021]
Over de bekroning met de P.C. Hooftprijs in 2016, lees hier
Astrid, wil jij je echt zo naief voordoen om een man te vereren die je niet gekend kan hebben. Je woonde immers in de Bouterse jaren niet in Suriname, nauwelijks in Nederland, maar zwierf door Schotland of Gent.Je kende de Bouta slachtoffers ook niet, zoals ik. Sommigen kwamen bij ons thuis of bij onze buren, dus we hadden regelmatig contact met hen en wij konden oprecht huilen om de moorden. Ook hun vrouwen en moeders hebben wij van nabij gekend.
Ik gun je jouw welverdiende prijs. Ik ben er trots op dat jij weer zo’n prestigieuze prijs hebt gekregen. Welverdiend ook. Maar juist daardoor past wat meer tact en gevoeligheid naar de nabestaanden van de decembermoorden.