blog | werkgroep caraïbische letteren

Schrijflessen voor kinderen in de paasvakantie

Paramaribo – “Een hele openbaring! Alle puzzelstukken vallen nu in elkaar”. Dat zegt John Courtar, academicus en hoofd van het Medisch Bureau van het Ministerie van Arbeid Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) over de eerste wintileer-cursus van Stichting Kunjhe Akata. De dertien weken durende opleiding werd door 25 cursisten gevolgd.

Respect
Courtar vertelt uit een geslacht van du man en du uma te zijn voortgekomen. Vanwege de strafbaarheid om het winti-geloof te belijden, werd de beleving van het geloof altijd in het duister gedaan. “Hierdoor heeft er geen goede overdracht plaatsgevonden, waardoor stukjes zijn blijven hangen.” Als ‘geboren’ Rooms Katholiek en door omstandigheden terechtgekomen in de Baptistengemeente, zegt Courtar altijd als academicus interesse te hebben getoond voor ‘het begrijpen van het onbegrijpelijke’. Door de cursus is hij nu meer dan ooit overtuigd dat er maar één God bestaat en dat Hij overal is. “Hierdoor heb ik meer respect voor ons eigen Surinaams wintigeloof gekregen, maar ook voor andere religies”, zegt hij.
Multiculturele samenleving
Voor medecursist Christine Kromopawiro was de ervaring ook een ‘eye opener’. Als Javaanse belijder van het christelijke geloof en bezoeker van de EBGS was ook zij benieuwd waarom over het algemeen negatief wordt gesproken over winti en het meestal in het duister wordt beleefd. “We leven in een multiculturele samenleving en dan is het niet gepast om vooroordelen over andermans geloof te hebben als je niet eens de basiskennis over beschikt”, zegt ze. Behalve over de wasi en prei werd ook over Black History verteld. “Hierdoor konden wij eigen onderzoek doen en kritisch hetgeen de duman uitlegde controleren”, zegt zij.
Radioprogramma
De drie maanden durende cursus werd september vorig jaar verzorgd door duman Ramon Mac-Nack, voorzitter van de stichting. “Dit om de taboe en misverstanden die voortvloeien uit onwetendheid weg te werken.”
De tweede cursus is vorig maand aangevangen met hetzelfde aantal cursisten. Mac-Nack stelt dat dit aangeeft dat er voldoende belangstelling voor winti bestaat. Vandaar dat de stichting in het verlengde van de training begin dit jaar met het radioprogramma ‘Majousu’ is gestart. Majousu betekent vertellingen van mond op mond. “Zo willen wij een lijn uitstippelen en dit als standaard gebruiken. Dit om verwarring en dyugu dyugu te voorkomen”, zegt Mac-Nack.
Volgens hem vindt er bij de organisaties die de wintileer prediken een heleboel strijd en onenigheid plaats. Hij is bang dat de kennis verkeerd gebruikt wordt of verbasterd raakt. “Omdat winti nergens is vastgelegd, willen wij door middel van de overleveringen een aanzet geven om deze te laten documenteren”, zegt Roy Young Afat, presentator van het programma en ondervoorzitter van de stichting. De eerste groep cursisten, die voornamelijk uit academici bestond, heeft daarom het initiatief genomen alle opgedane kennis wetenschappelijk te laten vastleggen.
[uit de Ware Tijd, 03/04/2013]

1 comment to “Schrijflessen voor kinderen in de paasvakantie”

  • Rman is een meester oplichter.

    Henk

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter