blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Schalkwijk ambassadeur VS en Noordzee Israël

Marten Schalkwijk en Stevanus Noordzee zijn maandag door president Chan Santokhi beëdigd tot ambassadeur. Schalkwijk wordt Surinames vertegenwoordiger bij de Verenigde Staten van Amerika, met als residentie Washington. Noordzee zal het land vertegenwoordigen bij Israël, maar zal resideren in Paramaribo.

President Chan Santokhi wordt geflankeerd door de ambassadeurs
Stevanus Noordzee en Marten Schalkwijk. (Foto: CDS)

President Santokhi merkte op dat de Verenigde Staten één van de belangrijkste handelspartners van ons land blijft. Suriname biedt als opkomende economie, de zogeheten ‘emerging market’, nieuwe mogelijkheden voor export en investeringen. De voornaamste taak van de ambassadeur in Washington DC is het verder herstellen van de politieke relatie met de VS. Het staatshoofd gaf verder aan dat de samenwerking op bilateraal niveau tussen Suriname en de VS traditioneel sterk is in de bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, waaronder drugs- en mensenhandel en anti-money laundering. Daarnaast is een intensieve samenwerkingsrelatie tussen de wederzijdse legers en veiligheidsinstituten ook van belang, meldt de Communicatiedienst Suriname.

In tegenstelling tot de VS, zal de relatie tussen Suriname en Israël op alle samenwerkingsgebieden verder uitgediept worden. Deze samenwerking dateert van februari 1976 en vindt haar beslag binnen diverse sectoren, namelijk de capaciteitsversterking, gezondheidszorg, agro-industrie, investeringen en business-to-business. President Santokhi geeft aan dat ambassadeur Noordzee ervoor zal zorgen dat de bilaterale banden met Israël verbreed zullen worden. Het Surinaamse staatshoofd verwacht dat de niet residerende ambassadeur intensief contact onderhoudt met relevante autoriteiten in het land van accreditatie. “Van u wordt ook verwacht, dat u op de hoogte blijft van de ontwikkeling in het Midden-Oosten, en tijdig daarvan rapporteert”, stelde de president.

Beide ambassadeurs gaven in hun dankwoord aan zeer erkentelijk te zijn met de keuze en het vertrouwen dat de regering in hen gesteld heeft. Schalkwijk zal zich inzetten om de samenwerking tussen Suriname en de VS op het gebied van handel en export te verbeteren en verbreiden. “De handels- en exportmogelijkheden voor Surinaamse exporteurs moeten verruimd worden”, zei Schalkwijk. Volgens hem is voor de economische diplomatie een zeer belangrijke taak weggelegd, namelijk het faciliteren van de directe buitenlandse investeringen. Volgens ambassadeur Noordzee heeft Israël haar technologie op verschillende gebieden ontwikkeld. “Suriname kan goed gebruik van maken en de samenwerking via joint ventures en public private partnership, dan wel strategische samenwerking versterken”, meent Noordzee.

[van Starnieuws, 8 maart 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter