blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Scepticisme over Deens bedrijf HPSG

Waterstof (hydrogen) produceren, opslaan en vervoeren is wereldwijd een zeer dure onderneming. De Hybrid Power Systems Group  (HPSG) uit Denemarken, zegt dat ze een manier heeft gevonden om  productiekosten te drukken. Suriname is voor hen de juiste plek om het plan uit te voeren, om een winstgevende  ‘hydrogen plant’  van formaat neer te zetten.

HPSG-CEO Benny Falk. (Foto: René Gompers)

De belangrijkste grondstoffen als water, zon, wind en goedkope grond die ze nodig heeft,  zijn in overvloed aanwezig op plantage Breedevoort op Commewijne, zegt het bedrijf. HPSG gaat behalve waterstof ook zuurstof, stroom en gezond water produceren én exporteren. 

De Surinaamse overheid heeft enkele dagen geleden een overeenkomst gesloten met het Deens bedrijf voor een investering van 1.2 miljard euro.

Lees hier verder op Starnieuws, 24 maart 2021


Reactie op ‘Deens bedrijf wil US$ 1.2 miljard investeren’

door Ronald Lieuw

Op 21 maart verscheen een artikel op Starnieuws over het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) dat een overeenkomst heeft gesloten voor de bouw van een ‘hydrogen powerplant’ met de Surinaamse overheid.

De bedoeling is om water uit de Commewijnerivier om te zetten naar waterstof (hydrogen), industriële zuurstof en schoon water. De energie die voor dit conversieproces nodig is, zal worden geleverd door een gecombineerde zonne-energie en windturbinepark. De geproduceerde waterstof (H2) zal worden gebruikt voor de transportsector: de Denen leveren 100 bussen die op waterstof gaan rijden en leggen ook de infrastructuur leggen waar deze bussen kunnen tanken. Daarnaast is HPSG van plan om elektrische energie op te wekken en te transporten naar buurland Frans Guyana.

In de figuur beneden ziet u een afbeelding met mijn interpretatie van dit plan.

Hydrogen zit in de lift als schone energiebron en is zeker een goed alternatief, mijn eerste reactie na het scannen van het artikel was: goed plan, maar na het artikel meerdere keren gelezen te hebben kwamen er veel vragen naar boven. In dit stuk beperk ik mij tot de punten beneden.

Continuïteit

Groene energie (zon en wind) hebben de vervelende eigenschap dat ze niet continue beschikbaar zijn:
De zon schijnt maar van 06:00 tot 18:00 uur, de wind heeft geen last van dag of avond en waait doorgaans de hele dag maar 100% beschikbaarheid bereiken deze vormen van energie jammer genoeg nooit. Gelukkig kan je waterstof opslaan in tanks, als er geen energieproductie is kan men de waterstof gewoon gebruiken.
Wil je nu ook nog eens energie gaan exporteren dan heb je wel een probleem, want dan moet je voor de continuïteit productiemiddel op basis van fossiele brandstoffen bijv. diesels inzetten. Hoe de continuïteit van de energievoorziening zal worden gegarandeerd, haal ik niet uit het artikel.

Afstand/spanningsniveau

Het artikel vermeldt verder ook dat “wanneer het zover is zal HPSG een 50 km transmissielijn aanleggen om stroom te exporteren naar Frans-Guyana”. In de figuur is dit aangegeven met M1.

Heeft de auteur hier een vergissing gemaakt? De afstand Commewijne-Albina is circa 110 kilometer, dus met 50 km transmissie lijn haal je Moengo nog net niet! Had hier misschien een “50 kV transmissie lijn” moeten staan? Dat is onwaarschijnlijk want dit spanningsniveau wordt in Suriname niet gebruikt!

Methode M1 of M2
Ik vraag mij trouwens af als het niet ‘goedkoper’ en efficiënter is direct vanuit het gecombineerde zonne/windpark energie te leveren aan ons buurland (M2 in de figuur). Het artikel zegt helaas niets over welke methode M1 of M2 zal worden gebruikt voor de energie-export.

‘Online presence’ van HPSG
De auteur schrijft verder “Over het bedrijf is er weinig informatie te vinden op Internet.” Dat klopt: een search op “Hybrid Power System Group (HPSG)” levert weinig zinvolle hits op. Na wat zoeken vond ik op een site van de Ghana Energy Commission, deze vermelding:

Name: HPSG Ghana Limited
Plant Capacity: 100MW
Plant Type: Hybrid System (Solar and Wind)   
License Number: EC/GWSL/12-17-108 (Siting Permit)   
License Issue Date: 18/10/2018     
License Expiry Date: 17/10/2019

Deze omschrijving van een project in Ghana lijkt veel op het project in Suriname. Hoe gaat het met dit project en wat zijn de ervaringen? Kortom veel meer vragen dan antwoorden.

[uit Starnieuws, 23 maart 2021]

on 24.03.2021 at 19:48
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter