blog | werkgroep caraïbische letteren

Satya Dharma huldigt Ganga, Muntslag-Essed en Pinas

Sharda Ganga, Serena Muntslag-Essed en Jason Pinas zijn dinsdag door de stichting Satya Dharma uit Rotterdam gehuldigd met een speciale plaquette en de SuRo-speld (Suriname-Rotterdam). Alle drie personen hebben zich op hun gebied onderscheiden met verdienstelijk werk. Vandaar deze huldiging zegt Ramon Ramsodit, president van Satya Dharma.

Stichting Satya Dharma heeft Serena Muntslag-Essed, Jason Pinas en Sharda Ganga gehuldigd voor hun bijzondere prestaties. Zij ontvingen een plaquette en de SuRo-speld.

Ganga heeft de plaquette ontvangen voor haar grote betekenis voor het Surinaamse theater. “Met haar bewerking van stukken van befaamde schrijvers en dichters als Samuel Beckett en Edgar Cairo, en haar eigen theaterteksten die kleine studies zijn van de Surinaamse samenleving, heeft ze artistieke geschiedenis geschreven. Met haar educatieve speelfilms over hiv/Aids heeft ze bijgedragen aan het bespreekbaar maken van deze gevoelige thema’s. Volkomen terecht is ze voor die films bekroond en gelauwerd door zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO) als het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA)”, stelt Ramsodit. 

Muntslag-Essed heeft de onderscheiding ontvangen als aanmoediging voor haar juridische en maatschappelijke ontwikkeling. “Na het voltooien van twee studies heeft ze zich al op jonge leeftijd ontwikkeld op zowel juridisch als maatschappelijk gebied, om zodoende de democratie van Suriname naar een hoger niveau te brengen”. In de overtuiging dat Suriname nog veel zal gaan horen van Muntslag-Essed heeft Satya Dharma besloten haar deze oorkonde te verlenen.

Pinas heeft de plaquette gekregen als aanmoediging voor zijn journalistieke activiteiten. “Op vrij jonge leeftijd heeft de heer Pinas zich ontwikkeld tot een actieve journalist die de democratie op een hoger niveau wil brengen. Hij laat zich niet intimideren door barrières op het journalistieke pad”.

Satya Dharma bestaat 30 jaar. Ramsodit is 25 jaar president van deze organisatie. “In dit verband zijn 25 personen in het zonnetje gezet met een koninklijke of presidentiële onderscheiding, dan wel een Rotterdamse 4 Leeuwenspeld of een  Surinaams-Rotterdams-Speld.  Als ik terugblik op 25 jaar president van Satya Dharma dan kan ik zeggen dat mijn vrijwilligerswerk mij ontzettend veel voldoening heeft geven. “Wij, mijn adviseur Ram Rambaratsingh en mijn team, hebben veel mensen blij gemaakt in de afgelopen jaren. Zo zijn bijvoorbeeld tot dusver 7 Surinaamse vrouwen gedecoreerd.

De decoratie van de drie personen was 13 februari bijzonder, omdat deze is geschied op de geboortedag van wijlen burgemeester Bram Peper van Rotterdam. Als eerbetoon aan hem heeft Ramsodit ervoor gekozen om op deze dag de decoraties te doen plaatsvinden. Mahinder Rampersad, Keso Gangaram Panday en Koemar Khargi waren belast met de decoratie in Suriname.

[overgenomen van Starnieuws, 14 februari 2024]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter