blog | werkgroep caraïbische letteren

Saramaccaners benoemen kapitein Banai tot granman

Vertegenwoordigers van de twaalf lo’s van de Saramaccaanse stam zijn afgelopen weekend bijeen geweest in het dorp Dan, te Boven-Suriname. Op een krutu is kapitein Frans Banai gekozen als nieuwe granman. Hij komt uit het dorp Goejaba en is van de Awana-lo.

Frans Banai

Kapitein Frans Banai benoemd tot granman van de Saramaccaners.

 

Binnen de stam der Saramaccaners is er grote onenigheid over de opvolging van wijlen granman Belfon Aboikoni, die op 24 juni vorig jaar is ingeslapen. Minister Stanley Betterson heeft via een commissie getracht te bemiddelen. De rust binnen de stam is niet teruggekeerd.

Op de druk bezochte krutu is Stephanus Poeketie benoemd tot waarnemend granman. Hij is afkomstig van het dorp Daume en is van de Abaisa-lo. Besloten is om de regering zo snel mogelijk formeel op de hoogte te stellen van de nieuwe ontwikkelingen binnen de stam.

Eerder was bekendgemaakt dat kapitein Johan Pansa van de Matjaw Lo is benoemd tot waarnemend granman der Saramaccaners. Voorgesteld is om hoofdkapitein Albert Aboikoni voor te dragen als het nieuwe grootopperhoofd. Een belangrijk deel van de stam kan zich hier niet in terugvinden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter