blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Santigron terug onder gezag van granman Valentijn

Het Marrondorp Santigron, dat ligt aan de Saramaccarivier in het district Wanica, is terug onder het gezag van granman Lesley Valentijn van de Matuariërs.

President Chan Santokhi bij aankomst op Santigron. Hij belooft dat problemen van het Matawai-gebied snel aangepakt zullen worden. Daarmee is een presidentiële commissie bezig. (Foto: kabinet president)

Omdat het dorp zo dichtbij Paramaribo is, vindt met rassenschrede de verstedelijking plaats. President Chan Santokhi was vrijdag ter plekke. Hij deelde mee dat de problemen waarmee het Matawai gebied te kampen heeft, structureel zullen worden opgelost. Daartoe heeft hij een presidentiële commissie benoemd, onder leiding van adviseur Stanley Dijksteel.

Omdat het dorp zo dichtbij Paramaribo is, vindt met rassenschrede de verstedelijking plaats.

De verstedelijking heeft voor- en nadelen. De criminaliteit in het dorp is toegenomen, cultuurpatronen verbasteren en de verhoudingen met het traditioneel gezag verwateren. De voordelen zijn meer in materiële zin. De commissie moet zich buigen over de problemen en op zeer korte termijn met zichtbare resultaten komen, waarbij Santigron weer tot ontwikkeling moet worden gebracht.

Het was noodzakelijk om het dorp terug te brengen onder het gezag van de granman, met alle daarbij behorende bestuurs- en beheerstructuren. De president merkte op dat hij vóór de verkiezingen had beloofd een aantal zaken te realiseren voor Santigron. Hij voerde aan dat hij deze beloften niet is vergeten en deze nu inlost. De eerste twee jaren is veel aandacht besteed aan de aanpak van de macro-economische problemen in het land.

Nu is het volgens de president tijd om alle aandacht te besteden aan de ontwikkeling van het Matawai-gebied, waartoe hij een commissie in het leven heeft geroepen. Hierin zijn personen uit de verschillende dorpen vertegenwoordigd. Ook iemand van Santigron zal zitting nemen in de commissie, die rechtstreeks rapporteert aan de president. De commissie heeft de bijeenkomst te Santigron georganiseerd in afstemming met het traditioneel gezag. De commissie zal voortvarend werken aan de oplossingen benadrukte het staatshoofd.

[uit Starnieuws, 28 augustus 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter