blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Sandra Reemer 1950-2017

door Kees de Bakker

Afschuwelijk nieuws: zangeres Sandra Reemer met wie ik in de loop van zoveel jaar contact had, eerst in het platenvak en later bij boekpresentaties is overleden op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker, nog niet zo lang geleden geconstateerd. Afgelopen week werd ze in het ziekenhuis opgenomen. Sandra kwam op de presentatie van Vergeten door het Vaderland van Wilma van der Maten met Liesbeth Zegveld en Wieteke van Dort. Bij de presentatie van Merdeka van Jacob Vis wilde ze wel zijn maar het was gemakkelijker als ik het boek opstuurde.

 


Al vroeg maakte Sandra carrière als kindsterretje. Haar liedje Kopi susu dat ze al op tien-elfjarige leeftijd maakte werd een groot succes in Indonesië, waar ze tenslotte was geboren op 17 oktober 1950, en in Japan. Later vierde ze triomfen als volwassen zangeres en ook als duo met Andres. Ze ging presenteren voor televisie zoals Sterrenslag op verzoek van Joop van den Ende. Ze werd een bewust levende vrouw met acties voor Indische Nederlanders, vandaar dat het boek Vergeten door het Vaderland haar aansprak.
Toen ik haar schreef omdat ik hoorde dat ze borstkanker had, reageerde ze de volgende dag meteen: ‘Hallo Kees. Dank voor je lieve mail en de leuke foto’s. Ja, dat was schrikken, maar door alle warmte en liefde om me heen kan ik er goed mee omgaan en de chemo slaat aan, dat is ook belangrijk. Je vraag om een dagboek: die houd ik niet bij omdat ik me iedere dag goed voel en regelmatig rust neem. Dank voor je uitnodiging op Bali en in Groet, wie weet als ik mij minder moe voel.
Lieve groet, Sandra.’
Dag lieve dappere Sandra, je hebt ons zo veel gegeven, de wereld is heel wat leger als goede mensen zoals jij ons alleen laten.

 

Kees de Bakker is directeur van uitgeverij Conserve.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter