blog | werkgroep caraïbische letteren

Samenwerking Werkgroep Caraïbische Letteren en OBA in overeenkomst vastgelegd

Op donderdag 27 mei 2021 ondertekenden Rita Rahman, voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren, en Maarten Lammers, adjunct-directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst is gesloten in het kader van het OBA-project Huis van Alle Talen, waarbij boekcollecties  worden aangelegd en programma’s georganiseerd rond allerlei in de wereld gesproken talen.

Het moment van ondertekening door Rita Rahman en Maarten Lammers.
Foto © Michiel van Kempen/Werkgroep Caraïbische Letteren

De ondertekening van de overeenkomst was al veel vroeger gepland, maar covid-19 gooide roet in het eten. In de overeenkomst is vastgelegd dat de hoofdvestiging van de OBA aan het Oosterdok in Amsterdam een collectie boeken op het gebied van het (voormalige) Nederlands-Caraïbische gebied zal gaan uitbouwen. Er is nu een begin gemaakt met een nog zeer bescheiden collectie Antilliana onder de naam Nos Lenga – Collectie Papiaments. Het ligt in de bedoeling die verzameling stevig uit te bouwen en ook uit te breiden met boeken van en over Suriname.

Foto © Monique Groeneveld-van der Poel/OBA

In de overeenkomst is vastgelegd dat de Werkgroep Caraïbische Letteren een informerende en adviserende functie heeft en ook verantwoordelijk wordt voor de in inhoudelijke vormgeving van de publieksprogramma’s rond de Nederlands-Caraïbische collectie. De programma’s zijn zowel gericht op de jeugd als op volwassenen en dan gericht op Amsterdammers, Nederlanders van Caraïbische afkomst of mensen met een interesse in de Caraïbische cultuur, geschiedenis, kunsten, talen en letteren.

Bij de ondertekening waren ook aanwezig het hoofd programmering van het Huis van Alle Talen Roel van den Sigtenhorst, senior programmeur Literatuur, Kunst & Cultuur Marijke Troelstra, de verantwoordelijke voor het collectiedeel van de samenwerking Monique Groeneveld-van der Poel, en de vicevoorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren Michiel van Kempen. Dr Aart G. Broek heeft bij de totstandkoming van de nieuwe collectie een belangrijke rol gespeeld.

Een blik op de nog zeer bescheiden begincollectie Antilliana.
In de reguliere uitleencollecties van de OBA en haar 26 filialen zitten uiteraard ook boeken over de Nederlands-Caraïbische eilanden en Suriname. Foto MvK.

De OBA is al sinds de oprichting van de Werkgroep de vaste host voor zowel de jaarlijkse Caraïbische Letterendag als de tweejaarlijkse Cola Debrotlezing.

De laatste Cola Debrotlezing – door Tessa Leuwsha – was door de corona-omstandigheden een bijeenkomst zonder publiek vanuit de grote zaal van de OBA en met online verbinding met de schrijfster Leuwsha in Suriname (klik hier).

De laatste Caraïbische Letterendag was op 9 november 2019 (klik hier), een nieuwe is in voorbereiding maar de datum ligt nog niet vast.

2 comments to “Samenwerking Werkgroep Caraïbische Letteren en OBA in overeenkomst vastgelegd”

  • De collectie Antilliana van de Centrale Bibliotheek Den Haag, met daarin de Sticusa verzameling, zal verhuizen of is al verhuisd naar het Curaçaohuis in Den Haag. Misschien iets voor een samenwerkingsverband?

    • We zullen dit zeker ter sprake brengen. Dank voor de tip!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter