blog | werkgroep caraïbische letteren

Samenleving boos over ‘Jezus internetmeme’

Een internetmeme waarin een foto van Jezus is afgebeeld met de tekst “Want Jezus doet al 10 jaren niks”, heeft gisteren voor veel kritiek gezorgd op Facebook. Vooral christenen reageerden verontwaardigd op de meme die als propaganda voor Satijanand Sewkaransing, DNA-kandidaat van Strei! in Wanica, gezien moet worden. De politieke partij Strei! heeft zich gedistantieerd van de meme.

“Bij deze nemen wij afstand van de meme’s/flyers gemaakt door Karel Donk. Karel is geen lid van STREI! En publiceert op eigen titel memes/afbeelding waar wij als partij niet achter staan.   LET WEL DEZE AFBEELDINGEN ZIJN NIET VAN STREI! Wij drijven geen spot met geloof en hanteren een scheiding tussen kerk en Staat,” aldus Maisha Neus, voorzitter van Strei! op haar facebookpagina.

Zelf maakte Neus in eerste instantie ook enkele sarcastische opmerkingen over de meme en de mensen die zo verontwaardigd reageerden. “Welp. Everybody and they momma mad because of white jesus”, schreef Neus. Ze vroeg zelf of die mensen bereid waren om de partij geld te geven, om Karel Donk naar de rechter te slepen voor het onterecht gebruiken van het logo van de partij. Deze posts zijn intussen niet meer op haar facebookpagina te vinden.

Het is niet de eerste keer dat Donk ‘aanstootgevende’ memes maakt waarin Sewkaransing wordt gepromoot. Donk erkent dat hij het vrijwillig doet en niet betaald wordt voor het werk. Strei! zegt in een persbericht dat er u schade wordt toegebracht aan de principes en beginselen van de partij door de memes gemaakt en gepubliceerd door Donk. De partij zal daarom ook juridische stappen tegen hem ondernemen vanwege het oneigenlijk gebruik van het logo en de naam Strei!, zonder toestemming van de partij of haar individuele kandidaten. Strei! zegt voorts in haar persbericht dat zij de vrijheid van meningsuiting respecteert, maar dat zij niemand de mond kan snoeren ook al staan zij niet achter bepaalde uitspraken. “Wij hebben niet in de hand hoe individuen met het recht van vrije meningsuiting omgaan. Ook is het niet mogelijk de verspreiding op facebook onder controle te houden als een meme eenmaal is gedeeld. Strei! draagt vrijheid van meningsuiting hoog in haar vaandel, maar we distantiëren ons nadrukkelijk van kwetsende uitspraken over geloof, seksuele geaardheid en etniciteit”.

Hoewel Sewkaransing eerder op de dag de meme probeerde goed te praten, is hij er later op teruggekomen. In eerste instantie ging Sewkaransing in discussie met de mensen die hem vroegen hoe hij zoiets kon doen. ‘Is het waar of niet?’, ‘Wat is aanstootgevend hieraan?’ en ‘Wat is oneerbiedig hieraan, er is een stelling geplaatst’, vroeg hij die mensen. Later op de dag is hij live gegaan en heeft aangegeven dat hij de afbeelding met het opschrift als normaal had gezien en niet zo had geïnterpreteerd. Hij benadrukte dat de meme niet door hem of Strei! is geplaatst. “Ik heb het als normaal gezien. Iedereen ziet de huidige president als God, maar hij heeft tien jaar niets voor het Surinaams volk betekend”, legde Sewkaransing uit. Hij zei dat de christenen binnen Strei! ook boos waren, maar dat zij begrip hebben getoond nadat hij heeft uitgelegd hoe hij de meme interpreteerde. Hij gaf ook aan dat hij blij is dat de partijvoorzitter hem niet heeft laten vallen. Het onderwerp werd zelfs op de radio besproken door Cliff Limburg en Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), die het totaal afkeurde. Volgens Strei! worden ze beschuldigd van onethisch handelen terwijl de facebookplaatjes niet van hun afkomstig zijn. “In principe werken mevrouw Silos en meneer Limburg gretig mee aan het verspreiden van fake nieuws. Dit komt de mensen die Strei! aan willen vallen wel heel goed uit. Strei! ziet dit dan ook als een voorbeeld van vieze politiekvoering”, aldus Strei in haar persbericht.

[uit De West, 9 mei 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter