blog | werkgroep caraïbische letteren

Sambura Woyupore vertegenwoordigt Suriname in Kourou

door Hugo den Boer

Paramaribo – Voor de viering van het 25-jarig bestaan van T’Leuyu, de grootste sociaal-culturele inheemse organisatie van Frans Guyana, en de beëdiging van twee nieuwe kapiteins reist de culturele vereniging Sambura Woyupore uit Bernharddorp komend weekend af als Surinaamse vertegenwoordiging.

Van de Surinaamse dorpshoofden zal kapitein Joan van der Bosch acte de présence geven.Vrijdag viert T ’Leuyu haar 25ste verjaardag. Deze inheemse organisatie ondersteunt inheemsen met klein ondernemerschap en vervaardigen van handicrafts om een bestaan op te bouwen. Daarnaast zet zij zich in om de inheemse cultuur van de Cariben te promoten onder vooral de jeugd. Sambura Woyupore zal een optreden geven met toneel, zang en dans. Op zaterdag zal Sambura Woyupore doorreizen naar Kourou waar twee nieuwe kapiteins van Village amérindien de Kourou worden beëdigd door de Franse overheid.

De inheemse culturele vereniging Sambura Woyupore

Tony Kajoema uit Marijkedorp vormt een schakel tussen de Frans Guyanese en Surinaamse Inheemsen en werd gevraagd om een Inheemse groep naar Kourou te begeleiden. “Bij de festiviteiten van komend weekend treden al verschillende inheemse groepen van Frans Guyana op, maar de organisatoren willen ook graag hun stamgenoten uit de buurlanden Brazilië en Suriname vertegenwoordigd zien.” Kajoema ondersteunt de inheemsen ook door middel van het presenteren van het programma Difrenti Tori op radio Luther Mega (RLM) iedere woensdag en vrijdag in de vooravond. De inheemsen komen daarbij in hun eigen taal aan het woord. “Maar we praten ook Surinaams, Nederlands en nog meer talen, want je moet begrijpen dat de grensstreek zeer taaldivers is.”.

[uit de Ware Tijd, 16/06/2011]

2 comments to “Sambura Woyupore vertegenwoordigt Suriname in Kourou”

 • Ik zoek familieleden van Carlo Orlando Samseer. Of andere mensen die informatie over hem hebben. Carlo is geboren in februari 1962 of 1963. Hij overleed in Amsterdam in april 2005.
  Carlo speelde toneel en in een musical.

  • Dag Robert,

   Ik kwam bij toeval dit bericht tegen omdat ik op zoek ben naar Carlo. Sinds jaren ben ik hem uit het oog verloren en nu ik weet dat hij al is overleden zou ik graag contact willen leggen met iemand die hem ook kent. Wellicht kan ik je informatie verstrekken over zijn adoptie ouders.
   Met vriendelijke groet,
   Rob Sipkens

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter