blog | werkgroep caraïbische letteren

Sambura-erfenis vastgelegd op schijf

door Audry Wajwakana 
 
Paramaribo – “Een culturele erfenis die bewaard moet blijven.” Dat hoopt Mark Langaman, bandleider van de Surinaams Cultureel Vereniging Sambura Woyupore te realiseren met het uitbrengen van de eerste cd getiteld ‘Ware boko wome baje rapa’.
De schijf bevat tien sambura-liederen die zo’n dertig jaar geleden gecomponeerd werden door Mark’s opa, Maximilianus ‘Max’ Langaman,

Kennis
Opa ‘Max’ was, volgens Mark, eind jaren tachtig en negentig dé bekende sambura bandleider in het district Marowijne op feestjes, pur blaka en winti prey. “De liederen kreeg mijn opa als boodschappen in zijn dromen. Maar ook als hij langs het water aan de Marowijnerivier zat kon hij in gedachten verzonken een liedje componeren”, zegt de kleinzoon. De sambura-leider was ook kapitein van het dorp Langamankondre in Galibi. Na zijn overlijden, acht jaar geleden, hebben noch bandleden noch familieleden zijn kennis over de sambura overgenomen. Tot vier jaar geleden, toen Mark een droom kreeg om de culturele erfenis van zijn voorouder niet verloren te laten gaan. “Overal waar ik kwam begon ik spontaan te spelen. Zelfs op het werk”, lacht hij. Met zijn gedrevenheid probeerde hij jongeren te interesseren een sambura-groep te vormen. “Dat heeft veel tijd, moeite en geduld gekost”, zucht hij. “Want, jongeren schamen zich voor hun eigen cultuur.”

Leerproces
Negentien jonge mannen en vrouwen heeft Langaman uiteindelijk kunnen aantrekken voor de oprichting van SCV Sambura Woyupore (Echo van mijn drum) op 21 januari 2011. Met zijn dertig jaar is Langaman de jongste sambura-bandleider. Hij zegt het een eer te vinden om als jongste een pur blaka te mogen leiden. De liedjes op de cd gaan allemaal over de natuur, leefomstandigheden van inheemse gemeenschappen en de zoektocht naar vrede. Het eerste lied ‘Ware boko wome baje rapa’ is tevens de titel van de schijf. Dat lied betekent letterlijk: ‘ik ben aan het leren’. “Daarmee willen we aangeven dat we in een leerproces zitten.” Langaman geeft aan dat hij tot nu toe goede reacties heeft ontvangen over de schijf. “De ouderen herkennen de liedjes die mijn grootvader vroeger zong.” Hierdoor krijgt de band uitnodigingen voor culturele optredens in binnen- en buitenland. Op 21 juli en 2 augustus vertrekt de groep naar Frans-Guyana om een grote pur blaka bij te wonen, waar veel kapiteins en dorpsbesturen aanwezig zullen zijn. De cd is voorlopig alleen bij de bandleden verkrijgbaar.

[uit de Ware Tijd, 12/06/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter