blog | werkgroep caraïbische letteren

Salijo ‘Ateng’ Ronokario had passie voor ludruk en cabaret

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO – “Je kon niet gewoon op hem aflopen en hem vragen ‘kunt u me leren?'” vertelt Jurmic Partodongso over zijn ervaring met Salijo ‘Ateng’ Ronokario. De acteur, bekend van de Cabaretgroep RP Suriname, later Does Cabaret, en de populaire ludrukgroep Muljijo Ingal, overleed dinsdag en is intussen begraven. Hij werd 71 jaar.

Pleegdochter Weddy (r) op een selfie met ‘Pa Ateng’ en een ander familielid.

Partodongso: “Toen ik pas begon met cabaret heb ik veel van hem mogen leren. Als hij zag dat je serieus was dan gaf hij je alle kennis die hij had.” Ronokario was samen met wijlen Pa Soekri de stem achter het bekende lied ‘Mi no wani, musu wani’. “Hij was een oude rot in het vak die alle kneepjes beheerste.”

Volgens Partodongo is er veel nodig om cabaret te beheersen. “Het is niet gewoon een beetje toneel en grappen maken. Allereerst moet je elk verhaal kennen. Je moet de ‘geheime’ woorden kennen. Het is echt teamplay. Je leert als in een bepaalde scène iemand dit zegt, dan gaan we die kant op. Want je kan niet elke keer hetzelfde blijven doen. Pa Ateng heeft me geleerd hoe je eigenlijk in het verhaal moet stappen en het kan vertellen met je hele lichaam. Is echt een specifieke techniek die je leert.”

Ronokario was de pleegvader van Weddy Ronokario. “Hij was een gezellig mens dat hield van praten. Hij was bekend omdat hij echt heel goed kon vertellen en grappen maken met de cabaretgroep.” Does Cabaret speelde vroeger voornamelijk op huisfeestjes, huwelijken en besnijdenissen. Later was de groep ook vaker op kermissen te zien. Het gezelschap verwierf grote populariteit door deel te nemen aan het jaarlijkse LaFaBo-theaterfestival. Ronokario vertelt dat haar stiefvader zelfs een aantal keer naar Nederland is geweest op uitnodiging, voor het verzorgen van optredens.

Ardjoo Etomo Salimon, beter bekend als ‘Captain Does’, is radioman en oprichter/leider van Does Cabaret. Hij heeft ruim tien jaar gewerkt met Pa Ateng. “Zijn ludruk-groep Muljijo Ingal was toen de concurrent van RP Cabaret.” Captain Does vertelt dat de ludruk-groep ophield te bestaan waarna Pa Ateng en Pa Soekri zich bij Does Cabaret aansloten. “Er is wel een verschil tussen cabaret en ludruk, dus moesten ze eerst een tijdje meelopen om onze stijl aan te leren. Maar dat ging vlot, want ze hielden allebei heel veel van het werk op toneel.”

Ronokario zat daarnaast in een bevoorrechte positie: “De populariteit die hij had verkregen bij de ludruk, dat werkte door naar cabaret.” Pa Ateng werkte eerst als chauffeur bij Kersten, daarna verkocht hij snacks onder de markt. Een tijd na het overlijden van zijn eerste echtgenote, hertrouwde hij. Zijn tweede vrouw beheerde een kantine op Milieubeheer en hij hielp haar daarmee, vertelt ‘Captain Does’. “Ieder mens is anders, maar wat ik heb ervaren met Ateng is dat hij een mens was met een goed hart. Wie hem niet kende, zou denken ‘wat een macho’. Maar wie hem beter leerde kennen, zag de zachte, liefdevolle kant van hem.”

De vaste partners op toneel waren Sidonia, de als vrouw geklede Johannes Ronowijojo, of Sita (Carlos Kasanoemar). “Hij heeft in de Anthony Nesty Sporthal echt furore gemaakt tijdens een LaFaBo toen hij ‘It’s Been A Long Time’ had gezongen. Hij zong echt mooi”, besluit Salimon. Pa Ateng heeft tien jaar gespeeld met Does Cabaret en moest toen, vanwege ziekte, afscheid nemen van zijn passie.

[uit de Ware Tijd, 07/05/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter