blog | werkgroep caraïbische letteren

Saint Barthelemy: baden in Franse weelde

Sinds de puissant rijke voetbalclubeigenaar Roman Abramovich zich op St. Bartelemy vestigde, trekt het eiland als een magneet rijken der aarde aan. Sinds tien jaar is St. Barths veranderd in het St. Tropez in de Cariben en kijkt niemand er van op dat je voor een beetje party de Red Hot Chili Peppers invliegt. Misschien ook iets voor jou?

Doutzen Kroes, Gwen Stefanie, Beyonce, PRince, Usher, Orlando Bloom gingen je al voor. Ze komen allemaal graag vakantievieren op het rijkeluiseiland St. Barths. Een van de oostelijk gelegen, bovenwindse Caribische eilandjes in de buurt van St. Maarten. Het eiland van slechts een slordige 25 vierkante kilometer groot en 8450 inwoners, de meesten afstammelingen van Franse kolonisten, is als overzeese gemeenschap van Frankrijk ineens helemaal hip en hot.

De laatste tien jaar leeft het groene, bergachtige eiland van het toerisme, met name toeristen uit de bovenlagen van de maatschappij. Die vliegen naar hun luxe villa’s in kleine privévliegtuigjes of komen met de boot vanuit Marigot, de hoofdstad op het Franse deel van St. Maarten. Dankzij de euro en de talen Frans en Engels die er gesproken worden, is het eiland een gemakkelijke bestemming.

Net als veel andere eilanden werd ook St. Barths, officieel Saint Barthelemy, ‘ontdekt’ door Columbus en genoemd naar diens broer Bartolomeo. De oorspronkelijke bewoners waren Cariben en het eiland werd in de zeventiende eeuw gekoloniseerd door Frankrijk. Een bijzonder detail is dat het eiland in 1651 aan de ridders van Malta werd verkocht. Eeen eeuw later werd het weer doorverkocht aan Zweden in ruil voor handelsrechten in Goteborg. Onder Zweeds bewind werd het eiland een ware vrijhaven waar gekaapte ladingen werden verhandeld. De hoofdstad werd sindsdien Gustavia, naar de Zweedse koning. Het eiland kende dankzij de piraterij een bloeiperiode die in de negentiende eeuw taande doordat piraterij uit de mode raakte. In 1878 kocht Frankrijk het eiland weer terug van de Zweden.

Lees hier verder in Caribe Magazine, 3 januari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter