blog | werkgroep caraïbische letteren

Sahand Sahebdivani wint Herman Divendal Award

Sahand Sahebdivani is de winnaar van de eerste Herman Divendal Award. Deze landelijke prijs van € 10.000 wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting In den Vreemde aan een bruggenbouwer tussen verschillende culturen. Sahebdivani is verhalenverteller, musicus, acteur en oprichter van Mezrab, een intercultureel podium aan de Veemkade.

 

Volgens de jury verbindt Sahebdivani door diverse culturen een podium te bieden: ‘Zo moeiteloos als hij in zijn verhalen schakelt van toon, tijd en kleur, zo moeiteloos stelt hij ook Mezrab open voor de meest uiteenlopende bezoekers. De sfeer van dat huis aan de kade, waarvan hij het gastheerschap gul deelt met zijn familie en vrienden, is even feestelijk en strijdlustig als die van zijn verhalen.’

Alle genomineerden uit Oost

Ook de twee andere genomineerden voor deze landelijke prijs werken in stadsdeel Oost.
Ramin (Firoez) Azarhoosh zet zich in voor een leefbare samenleving en het oplossen van cultureel-maatschappelijke vraagstukken. Hij doet dit via diverse organisaties: Centrum voor Budgetmonitoring en Burgerparticipatie, Stichting BMP, IndischeBuurt Community en De Meevaart.
Janine Toussaint is architect, mede-artistiek leider van Moving Arts Project en drijvende kracht achter Motuin en wijkonderneming Tugela85. In de multiculturele Amsterdamse wijk Transvaal realiseert ze multidisciplinaire community art projecten. Sleutelbegrippen zijn mede-eigenaarschap, beeldvorming en inclusiviteit.

Zij ontvingen ieder een prijs van € 2.500.

Wie was Herman Divendal?

Stichting In den Vreemde beheert de nalatenschap van schrijfster en activiste Mies Bouhuys (1927-2008). Hiermee worden kunstenaars, activisten, journalisten en academici ondersteund die onder druk staan vanwege hun werk en overtuigingen. Ter ere van de eerste voorzitter, Herman Divendal (1948-2015), reikt In den Vreemde de Herman Divendal Award uit. Herman Divendal was als directeur van AIDA Nederland een steunpilaar voor vervolgde en gevluchte kunstenaars. De uitreiking van de prijs vindt jaarlijks plaats op 8 februari als een in memoriam aan de sterfdag van Herman Divendal. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst. De jury bestond uit het bestuur van Stichting In den Vreemde aangevuld met de vrouw van Herman Divendal, Marianne Mooij, en zijn broer, Leo Divendal.

 

[van Gemeente Amsterdam, 79 februari 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter