blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Sabrina Starke zingt in Learn to Love over hoop en haar kern

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO – “Teruggaan en vasthouden aan onze kern is voor zwarte mensen heel erg belangrijk en vandaaruit heb je een sterke basis”, klinkt het melodieus. Sabrina Starke vertelt over haar nieuwste productie Learn to Love die is geschreven en geïnspireerd voor de film Nieuw Licht van Ida Does. 

Foto: collectie Sabrina Starke

Het is de eerste productie van de zangeres die vorig jaar een succesvolle strijd tegen borstkanker voerde. “Het was een hele tijd naar de buitenwereld toe stil en ik ben blij dat ik dit mocht maken. Dit nieuw nummer betekent in die zin ook veel voor me”, zegt Starke.

Zij schreef het nummer voor de kleine zwarte jongen die centraal staat in de film van Does over het maakproces van de slavernijexpositie in het Amsterdamse Rijksmuseum. Op zijn schilderij ‘De schutters van wijk VII’ schilderde Bartholomeus van der Helst zestien witte personen met een naam en een gezicht en één zwart, gezichtsloos en anoniem jongetje.

Aan het einde van de film is te zien hoe hij in het Amsterdam van nu de toekomst zelfverzekerd tegemoet treedt. “De eindscène van deze film raakte mij enorm. Ik wilde zijn ziel en bestaan eren met deze song die draait om het teruggaan naar je kern. Om vandaar uit een nieuw begin maken, lief te hebben, te zijn”, zegt de zangeres die op zesjarige leeftijd naar Nederland vertrok.

Learn to Love, dat in februari werd uitgebracht, krijgt een extra dimensie door de hoopgevende boodschap voor de wereld die 16 mei naast de Dag van het Licht ook de Dag van Vreedzaam Samenleven viert. De slavernijexpositie in het Rijksmuseum is al maanden uitgesteld vanwege de Covid-19-situatie in het land maar gaat 18 mei wel open voor schoolbezoeken. Virtuele tours zullen ook mogelijk zijn.

Hoewel Starke wel gelooft dat de expositie – zoals de makers bedoeld hebben – ertoe zal bijdragen een zwart perspectief te verlenen aan de historie van Nederland, is ze al vanaf haar 24ste bezig met het thema. Dat is ook terug te zien in haar producties tot nu toe.

Starke heeft een aantal prestigieuze awards op haar naam staan voor haar soulvolle muziek, waaronder twee Edison Awards (Beste Nieuwkomer in 2009 en The Edison Jazzism People’s Choice) en twee Radio 6 Awards (Best Album 2013 en Best Song 2015).

In minder dan tien jaar heeft zij een groot aantal singles uitgebracht, afkomstig van haar vijf albums. In 2008 verscheen haar debuutalbum Yellow Brick Road waarop de hitsingle Do for Love staat. Learn to love heeft veel r&b-invloeden.

[uit de Ware Tijd, 16/05/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter