blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Saathi gaf shows op Jamaica

Paramaribo – Muziekformatie Saathi, die op 5 mei onder leiding van Kries Ramkhelawan Suriname vertegenwoordigde tijdens de Indian Arrival Celebration Day op Jamaica, heeft vanwege het grote succes een tweede show mogen geven.

Op 10 mei 1845 kwam het schip de SS Blundell aan in de ‘Old Harbour Bay’ te St. Catherine op Jamaica. Het schip transporteerde de allereerste Indiërs naar het Caribisch gebied. De 261 passagiers waren immigranten die naar de Britse kolonie kwamen om te werken op de suikerplantages na afschaffing van de slavernij. Deze historische dag is benoemd tot de ‘Indian Heritage Day’ door de overheid van Jamaica, waarmee deze gemeenschap de sociale en economische bijdrage van de Indiërs aan de ontwikkeling van het land benadrukt. Vandaag wonen er naar schatting 30.000 inwoners van Indiase afkomst in Jamaica die ook nog hun eetgewoontes, taal, muziek, dans en religie zoveel mogelijk hebben behouden.

De eerste show van de avond was een “muziekcollage”, gearrangeerd door Kries Ramkhelawan, met als titel ‘A journey from 1845 to 2011’. Er werden traditionele, klassieke, devotionele en culturele liederen en muziekstukken uitgevoerd. Daarnaast deed ook Bollywood zijn intrede door Chutney, Bhojpuri, Qawali en nog vele andere stijlen. De bezoekers werden verrast door de tabla en de muziek van de dhool en de dhantaal, die wel op Jamaica worden bespeeld, maar op een heel andere manier.Deze moeder danst flink op de deuntjes van de nummers van Kries Ramkhelawan.

Het publiek bestond niet alleen uit bezoekers van Indiase afkomst. Bij de optredens van de avond verstond een deel van het publiek wel wat er gepresenteerd werd, maar het andere deel niet. De band had zich daar wel goed op voorbereid en probeerde beide groepen tevreden te stellen.

Bij de tweede show waren de Indiase ambassadeur, de president van de Indian Cultural Union (ICU), de burgervader van het district en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Indian Cultural Union is een vereniging die alle Caribische landen samenbrengt voor culturele uitwisselingen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter